fbpx
Foto MORH/ F. Klen

OVO JE NAŠA NATO BORBENA GRUPA! ‘U svakom trenutku moramo biti spremni’

Autor: Dnevno.hr/S.V.

Ministar obrane Mario Banožić, mađarski ministar obrane Kristóf Szalay-Bobrovniczky, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj i načelnik Glavnog stožera Mađarskih obrambenih snaga general pukovnik Romulusz Ruszin-Szendi nazočili su vojnoj vježbi “Brave Warrior 22” koja se održala na vojnom poligonu Várpalota u Mađarskoj.

Naime, riječ je o glavnom obučnom događaju i evaluacijskoj vježbi eVA borbene skupine u kojoj u Mađarskoj sudjeluje 60 pripadnika Hrvatske vojske. Uz pripadnike Oružanih snaga RH, na vježbi su sudjelovali i pripadnici mađarske, talijanske, američke, slovačke i turske vojske.

“Brave Warrior 22”, glavni obučni događaj

Cilj provedbe vježbe je uvježbavanje planiranja i provedbi obrambenih operacija taktičke razine uključujući operacije zadržavanja u sukobu visokog intenziteta te integracija multinacionalnih postrojbi u jednu cjelinu s ciljem zajedničkog djelovanja multinacionalnih snaga unutar borbene skupine.


“U svakom trenutku moramo biti spremni i sposobni za odvraćanje i obranu protiv aktualnih sigurnosnih izazova. Sve NATO članice, uključujući i Republiku Hrvatsku, duboko su posvećene nastavku diplomatskih napora u nastojanjima mirnog i nenasilnog razrješenja trenutne situacije”, rekao je ministar obrane Mario Banožić.

Foto MORH/ F. Klen

Hranj: “Pazite na sebe i svoje kolege”

Ministar je također naglasio kako se upravo kroz višenacionalne formacije, kao što je borbena grupa u Mađarskoj, najbolje pokazuje i dokazuje solidarnost, jedinstvo i kohezija unutar Saveza.

“Danas ste nam pokazali kako je ova Borbena grupa sposobna ispuniti svoju misiju, odnosno voditi multinacionalne formacije i operacije, nastavio je ministar Banožić i zaključio kako je ovaj događaj važan i kao odgovor svima onima koji u pitanje dovode sigurnost zemalja članica NATO-a.

“Pazite na sebe i svoje kolege, a ja vam želim da se živi i zdravi vratite u domovinu ponosni na svoju ulogu u toj kolektivnoj zadaći”, poručio im je načelnik Glavnog stožera OSRH admiral Robert Hranj.

Autor:Dnevno.hr/S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.