Screenshot

OVO JE MLADIĆ KOJI JE SNIMIO ‘GROBLJE TENKOVA’: Na ‘Trpinjsku’ ponio kameru. Evo zašto su mu branitelji zahvalni.

Autor: Snježana Vučković

Na današnji dan 1991. godine, vukovarski branitelj Marijofil Andrijanić snimio je Zlatka Jurčevića, također branitelja, koji se za bojišnicu na Trpinjskoj cesti “naoružao” i privatnom kamerom.

Branitelji koji su tada na toj cesti napravili “pomor” tenkova JNA, zahvalno se prisjećaju Jurčevića koji je, kao sudionik rata i svjedok tog teškog vremena, snimio uništene tenkove, kao i njih same:

“Da nema video zapisa, uvjerili bi nas da to nismo učinili”

“Zahvaljujući mladiću na slici koji je pronio privatnu kameru Trpinjskom cestom i snimio “Groblje tenkova” imamo video trag. Inače bi nas već uvjerili da nismo ni uništili gomilu oklopa”, objavio je bivši pripadnik Žutih mrava, Tomislav Orešković.

Podsjetimo, tijekom Domovinskog rata, točnije tijekom bitke za Vukovar, JNA i četnici, iz smjera tada okupirane Trpinje prema Vukovaru, su pokušavali proboj obrane grada. Međutim, hrvatski su branitelji pod vodstvom legendarnog heroja Blage Zadre, na Trpinjskoj cesti u Vukovaru uništili 30-etak tenkova i oklopnih vozila JNA i četnika koji su napadali Vukovar. Time je Trpinjska cesta dobila nadimak “groblje tenkova”. Iako je kasnije Vukovar okupiran, Trpinjska cesta postala je jedan od simbola otpora slabo naoružanih branitelja nadmoćnijem agresoru.

 




Autor:Snježana Vučković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.