Škola u Zijemlju/Foto: Acreenshot

OVO JE MJESTO ZLOČINA! ŠEŠELJEVCI PRED SUDOM ZA VIŠE OD 100 UBOJSTAVA: Među žrtvama su bile i male bebe

Autor: S.V.

Podignuta je optužnicu protiv devet optuženih koji se terete za ratni zločin počinjen u ljeto 1992. godine u mjestu Zijemlje, između Nevesinja i Mostara.

Nekadašnji zapovjednici i pripadnici VRS terete se za zločin ubijanja oko 100 bošnjačkih civila među kojima je bilo više desetina žena, osoba starije životne dobi, kao i djece starosti od 15 dana do 2 godine života.

Prema podacima Udruženja “Povratkom za Bosnu i Hercegovinu”, u lipnju i srpnju 1992. godine na području Nevesinja ubijeno je 305 Bošnjaka i 14 Hrvata ili 9,1%, što prema broju stanovnika Nevesinje svrstava odmah uz Srebrenicu po postotku stradanja. Među ubijenim bilo je 26-oro djece.

Najmlađa žrtva bila je stara samo sedam dana

“Neka od njih nisu imala ni ime. Nesrpsko stanovništvo Nevesinja pretrpjelo je i progon, zatočenja, silovanja. Kuće su porušene i spaljene, a još se traga za 120 Bošnjaka. Sam broj poginulih nadmašuje brutalnost zločina jer su nevesinjski Bošnjaci ubijani na različitim mjestima i na različite načine, bez obzira na spol i godine starosti. Najmlađa žrtva je imala samo sedam dana, a najstarija 92 godine. Strijeljani su, klani, živi spaljivani, bacani u jame, danima kasapljeni i mučeni prije nego su ubijeni”, rekao je predsjednik Udruženja Šerif Bojčić.

Zločini u Nevesinju uvršteni su i optužnici koja je bila podignuta protiv osuđenog ratnog zločinca Vojislava Šešelja. U tom dijelu navodi se:

Stravični detalji optužnice

“U lipnju 1992. godine, srpske snage, uključujući dobrovoljce zvane ‘šešeljevci’, preuzele su kontrolu nad gradom Nevesinjem i napale muslimanska sela u toj općini. Tijekom tog perioda nesrbi su redovno zatočavani, premlaćivani, mučeni i ubijani. Dana 22. lipnja 1992. ili približno tog datuma, srpske snage, uključujući dobrovoljce zvane ‘šešeljevci’, u šumi na području Veleža zarobile su sedamdeset šest civila Muslimana i odvele ih u osnovnu školu u selu Dnopolje u dolini Zijemlje.

Muškarci su odvojeni od žena i djece. Ti muškarci su ubijeni. Njihova tijela su pronađena na mjestu zvanom Teleća Lastva. Žene i djeca su prebačeni u toplanu u Kilavcima, Nevesinje, i tamo zatočeni. Četrdeset četvero njih je ubijeno u jami na deponiji u Lipovači. ‘Šešeljevci’ su sudjelovali u njihovom zatočavanju i ubijanju. Pet žena iz toplane je potom zatočeno u odmaralištu na Boračkom jezeru u općini Konjic, koje su srpske snage, uključujući ‘šešeljevce’, koristile kao vojnu bazu. Od pet žena zatočenih na toj lokaciji, dvije su kasnije ubijene. Dana 26. lipnja 1992. ili približno tog datuma, jedanaest civila muslimana s područja Hrušte i Kljune zarobljeno je u Telećoj Lastvi. Zatočeni su i mučeni u osnovnoj školi u Zijemlju. Sedmoro ih je odvedeno i potom ubijeno. Njihova tijela su pronađena u jednoj jami u Zijemlju. U tim ubojstvima su sudjelovali i ‘šešeljevci’. Isto tako, u srpnju 1992, srpske snage, uključujući ‘šešeljevce’, zarobile su dvadeset civila Muslimana iz Lakta i zatočile ih u odmaralištu na Boračkom jezeru, a potom devetnaestoro njih ubile na planini Borašnici kod Nevesinja. Imena žrtava ubojstva/istrebljenja u jami Lipovača i na planini Borašnica čiji je identitet utvrđen, kao i imena žrtava ubojstva/istrebljenja čiji je identitet utvrđen i čija su tijela pronađena u Telećoj Lastvi i u jami u Zijemlju”.




Autor:S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.