Screenshot

OVAKO JE GOVORIO VELIKI GENERAL: ‘Da budem iskren, nisam ovako zamišljao Hrvatsku’

Autor: Snježana Vučković

Zapovjednik obrane Dubrovnika u Domovinskom ratu general Nojko Marinović preminuo je u jučer ujutro u dubrovačkoj bolnici nakon duge i teške bolesti u 73. godini života.

Velik i samozatajan

Obzirom da je riječ o vojniku nesklonom samohvali i veličanju svoje zapovjedničke uloge koja je, nema sumnje, dobrim dijelom obilježila ishod rata u Dubrovniku, vijest o smrti velikog generala očekivano je diljem Hrvatske primljena s velikom i neskrivenom tugom.

Pokojni Marinović bio je skroman, pomalo samozatajan i ne pretjerano sklon medijskim istupima. Rijetke izjave s kojima je izlazio u javnost bile su iskrene, često govoreći ono što drugi ne žele čuti.

Jedan od njegovih kratkih, ali vrlo zanimljivih intervjua objavljen je na DubrovnikTV-u:

Nojko Marinović rođen je 1948. godine u selu Bruška, u blizini Benkovca. Potječe iz obitelji u kojoj je bilo četvero djece te je zbog mogućnosti dobivanja stipendije bio poslan na školovanje na Vojnu akademiju od 1967. do 1971. Vojnu službu obavljao je na Lastovu, Korčuli, a potom u Trebinju, koje se tada nalazilo u sastavu BiH, da bi nakon rata 90-ih postalo dio Republike Srpske.




Nojko Marinović kraj rata dočekao je kao 90% invalid

U Trebinju je boravio od 1982. do početka rata 1991. kao zapovjednik Trebinjskog vojnog garnizona, a 20. 09. tajnim kanalima odlazi iz Trebinja i preuzima obranu Dubrovnika, koja je u to vrijeme u ljudstvu i u naoružanju bila iznimno slaba. Teško je ranjen 19. ožujka 1992. nakon čega zapovjedništvo obranom Dubrovnika preuzima general Janko Bobetko, a Nojko Marinović se nakon višemjesečnog oporavka vraća na bojište te djeluje kao zamjenik glavnog zapovjednika.  Nojko Marinović kraj rata dočekao je kao 90% invalid…




Autor:Snježana Vučković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.