fbpx
Foto: Facebook

OVAJ OFICIR JNA NA HRVATSKU STRANU PREŠAO JOŠ 1990.! Culej: ‘Zapovijedao je od Vukovara do Dubrovnika’

Autor: Snježana Vučković

Komentar ministra obrane Marija Banožića o legendarnom ratnom pilotu Ivanu Selaku za kojega je izrazio sumnju u vojno djelovanje protiv Hrvatske do svog preleta, otvorio je temu bivših pripadnika JNA hrvatske nacionalnosti koji su se u trenutku Domovinskog rata zatekli u toj službi.

Poznato je kako je veći broj redovnih hrvatskih vojnika, kao i onih sa visokim činovima, u samim počecima Domovinskog rata napustio JNA i priključio se obrani Hrvatske.

Također, postoji određeni broj hrvatskih oficira i pukovnika koji su do kraja ostali vjerni JNA, pa su sa svojim obiteljima trajno ostali u Srbiji.


Prešao na hrvatsku stranu prije prvog ispaljenog metka

Jednog od onih koji se Hrvatskoj stavio na raspolaganje i prije prvog ispaljenog metka, prisjetio se Stevo Culej. Riječ je o bivšem oficiru JNA Martinu Matkoviću koji je postao zapovjednik SJP Vukovarsko srijemske županije, a kojeg Culej naziva “ratnikom i gospodinom”:

Foto: Facebook

“Zapovijedao je specijalcima u Borovu Selu, ali i u brojnim akcijama od Vukovara do Dubrovnika”, kazao je o zapovjedniku SJP Vukovarsko srijemske županije.

“Prvi je prvi, svi drugi su ostali”

“Martin je naš heroj jer nije gradio spomenik za sebe, već kapelu za svoje prijatelje”, kaže Culej, a na naše pitanje aludira li na Ivana Selaka i ostale Hrvate koji su JNA napustili nešto kasnije, kratko odgovara:

“Prvi je prvi. svi drugi su ostali”.

O tome kakav je današnji status Martina Matkovića, gdje živi i čime se bavi, Stevo Culej govori oprezno:

“Umirovljen je i po svom izboru živi tiho i povučeno. Zato o njemu ne bih rekao ništa više osim da je riječ o Matković naš uzor vođe i heroja”, kaže naš sugovornik od kojeg ipak doznajemo da Martin Matković svoje umirovljeničke dane krati u Dubrovačko – neretvanskoj županiji.
Autor:Snježana Vučković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.