Foto: Privatna arhiva

‘OVAJ HEROJ MI JE SPASIO ŽIVOT!’ Svoj nije uspio. Nije želio skinuti oznake HOS-a kad su četnici ušli u bolnicu.

Autor: Snježana Vučković

U samom centru Tomislavgrada, osvanuo je veleban mural oslikan u čast velikanu Domovinskog rata, rođenom Duvnjaku Ivanu Krajinoviću – Ići.

Ićo je bio jedan od 58 pripadnika HOS-a koji su stali u obranu Vukovara, a on konkretno bio je zadužen braniti u to doba najtežu crtu bojišnice – Sajmište.

Foto: Privatna arhiva

Spašavao je suborce, ali sebe nije uspio

Ićini suborci ispričali su brojne herojske priče koje su ga pratile sve do ranjavanja, odlaska u vukovarsku bolnicu i dolaska četnika koji su ga odveli na Ovčaru sa koje se nikada nije vratio. Posebno ga pamti Željko Soldo, također bivši hosovac za kojega je oslikavanje ovoga murala bio posebno dirljiv trenutak. Soldo za navalu emocija ima valjane razloge. Ićo mu je, naime, doslovno spasio život:

Foto: Privatna arhiva

Nije želio skinuti oznake HOS-a

“Bio je moj suborac… Teško ranjenog izvukao me pod kišom metaka s krvavog Sajmišta u listopadu 1991. godine”, prisjeća se Soldo heroja iz sela Omolje.

“Nakon pada grada, četnici su ga ranjenog izvukli iz bolnice i strijeljali na Ovčari. Nije želio skinuti oznake HOS-a u trenutku njihova ulaska u bolnicu… Bio je heroj do kraja”.

Autor:Snježana Vučković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.