Foto: Facebook

‘OVA PLOČA FALSIFIKUJE ISTORIJU!’ Crnogorski premijer mijenja spomen ploču hrvatskim logorašima

Autor: Dnevno.hr/S.V.

Spomen obilježje postavljeno u Morinju (Crna Gora), od samog je početka kamen spoticanja tamošnjim vlastima. Ploča podignuta u znak sjećanja na činjenicu da je u Morinju bio logor za ratne zarobljenike sa dubrovačkog ratišta, po nalogu crnogorskog premijera Dritana Abazovića bit će uklonjena i zamijenjena novom koja će, po njegovim riječima, “biti povijesno točna”.

On tvrdi da Vlada nije bila upoznata sa tim da će ploča biti postavljena, ali niti ne poriče da je spomen obilježje potrebno postaviti.

Foto: MHV

Premijer Crne Gore: “Oni koji su je postavili počinili su krivično djelo”

“Ovo što je sad postavljeno, postavljeno je suprotno zakonu bez znanja Vlade i Općine Kotor i suglasnosti Ministarstva kulture. Bivši ministri vanjskih poslova Ranko Krivokapić i obrane Raško Konjević počinili su krivično djelo. Imali su politički interes i učinili su takvu stvar”, kazao je Abazović za Vijesti.

Abazović naglašava kako je službena Hrvatska obaviještena o odluci da se ploča zamijeni, te da je to osobno saopćio hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću.

O “falsifikovanju istorije’…

“Ne možemo sa tekstom koji su Krivokapić i Konjević tu postavili amnestirati tadašnju vlast u Crnoj Gori. Ne možemo stavljati da je to radio neko u ime Crne Gore, a da Crna Gora o tome nije imala pojma, to je taj narativ. Tako se falsifikuje istorija”.

Nova će ploča, kaže, biti postavljena “u skladu sa zakonom i odgovarajućim tekstom”. I međuvremenu, ploča je u zaključanom kompleksu i vojnici je čuvaju 24 sata dnevno. Navodno, niti to ne bi smjeli jer je ovaj vojni kompleks zatvoren i nefunkcionalan još od 2006. godine, te pripada Ministarstvu financija koje upravlja državnom imovinom.




Autor:Dnevno.hr/S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.