Foto: MORH/ F. Klen

Pred Banožićem sipao otrov po Milanoviću: Neugodno u BiH

Autor: Dnevno.hr/S.V.

Ministar obrane Mario Banožić sastao se u četvrtak 28. rujna 2023. godine s ministrom obrane Bosne i Hercegovine Zukanom Helezom u Sarajevu, a u sklopu dvodnevnog posjeta Bosni i Hercegovini.

O tome je na svojim stranicama izvijestio i MORH opisujući sastanak na kojem je potvrđena izvrsna bilateralna obrambena suradnja dviju država, a što se prvenstveno odnosi na intenzivnu suradnju u području izobrazbe te na različite oblike zajedničke obuke i uvježbavanja, razvoj obrambenih sposobnosti te jačanje razmjene informacija u cilju pružanja brzog odgovora na prirodne katastrofe.

Foto: MORH/ F. Klen

Helez “spustio” Milanoviću i Dodiku

Iz priopćenja smo doznali i kako su ministri Banožić i Helez na sastanku potpisali Sporazum između Ministarstva obrane Republike Hrvatske i Ministarstva obrane Bosne i Hercegovine u području izobrazbe, koji će omogućiti nastavak suradnje i aktivnog doprinosa Hrvatske potrebama Ministarstva obrane BiH za vojnom izobrazbom.

No, dio sastanka koji je i više nego zanimljiv – nije se našao u priopćenju. Naime, riječ je o vrlo britkom komentaru ministra Zukana Heleza koji je odmah na početku izjavio:

“Želim na početku reći da mi je jako drago što imamo već treći državni susret i kolega Banožić, ministar obrane Republike Hrvatske, ne dolazi polu ilegalno u našu državu kao što to rade neki zvaničnici”, kazao je aludirajući na susrete hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića i predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Dodik u tajnosti došao Milanoviću: Ni osoblje restorana ne smije o tome pričati
Prisjetimo se, Dodik je ovoga ljeta bez ikakve najave “s neba pa u rebra” doletio na Hvar, a nakon toga je istim helikopterom otputovao u Srbiju gdje je zajedno s Aleksandrom Vučićem promatrao vojnu vježbu srbijanske vojske hvaleći nakon toga njezinu sposobnost da “brani Srbe”.

“Drago mi je što je ovo bio organizirani državnički posjet”

U nastavku sastanka, ministar obrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez zahvalio je ministru Banožiću na podršci i suradnji koja je jako bitna za Bosnu i Hercegovinu istaknuvši kako mu je izrazito drago što je ovo bio jedan organizirani državnički posjet.

“Hrvatska je naš ključan vojno politički saveznik i susjed. Raduje me da je ministar Banožić potpuno jasno rekao da Republika Hrvatska ne podržava nikakav oblik secesije kad je u pitanju Bosna i Hercegovina i na tome im hvala” rekao je.
Također, naglasio je da je Hrvatska predvodnik država EU i NATO-a kad su u pitanju euroatlantske integracije BiH što jasno pokazuje da Hrvatska podržava ulazak BiH u NATO. Osvrnuvši se na potpisani Sporazum o nastavku školovanja, ministar Helez je rekao kako je to jako bitno za Oružane snage BiH.

Autor:Dnevno.hr/S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.