Foto: MORH/M.Čobanović

Otvoren novoizgrađeni smještajni objekt ‘Vukovar’ na HVU. Plenković poručio: ‘Cilj Vlade je vojsku učiniti još učinkovitijom i kvalitetnijom’

Autor: Dnevno

U sklopu obilježavanja 29. obljetnice Hrvatske vojske u srijedu, 27. svibnja 2020. godine, svečano je otvoren novoizgrađeni smještajni objekt na Hrvatskom vojnom učilištu „Dr. Franjo Tuđman“.

Svečanosti su nazočili predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora dr. sc. Miroslav Tuđman, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, državni tajnik Ministarstva obrane Tomislav Ivić, zamjenik načelnika Glavnog stožera OS RH general-bojnik Siniša Jurković te drugi visoki vojni i civilni uzvanici.

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, koji je prerezao vrpcu i time otvorio objekt, u svom obraćanju čestitao je Dan Hrvatske vojske, Dan Hrvatske kopnene vojske i 29. obljetnicu osnivanja Hrvatske vojske.

“Obilježavanje Dana Oružanih snaga je velik i važan događaj koji objedinjuje povijest stvaranja hrvatske države, pobjedu u Domovinskom ratu i 29 godina dug put od Zbora narodne garde do današnje moderne, profesionalne i pouzdane Hrvatske vojske”, rekao je predsjednik Vlade RH te poručio: “Ovom prigodom izražavam zahvalnost svim hrvatskim braniteljima, onima koji se vode kao nestali, svim poginulim i ranjenim hrvatskim braniteljima i njihovim obiteljima za sve što su učinili za slobodu Hrvatske.”

Premijer je izrazio poštovanje i zahvalnost poginulim vojnicima i pilotima te njihovim obiteljima u mirnodopskom razdoblju.

FOTO: MORH/M.Čobanović

Predsjednik Vlade RH: Cilj Vlade je Hrvatsku vojsku učiniti još učinkovitijom i kvalitetnijom

Predsjednik Vlade RH također je istaknuo kako je ova Vlada uložila mnogo napora da na ravnomjeran način razvija sve grane vojske. „Cilj Vlade je Hrvatsku vojsku učiniti još učinkovitijom i kvalitetnijom, podizati razinu obrambenih sposobnosti i njen međunarodni ugled. Kako bi se taj cilj ispunio predani smo ulaganju u opremanje, modernizaciju i podizanje standarda hrvatskog vojnika. Mi smo stoga nakon šest godina pada, četiri godine zaredom povećali obrambeni proračun. Vratili smo vojsku u Sinj, Vukovar, Varaždin, Pulu i Ploče i poslali jasnu poruku da je Hrvatska vojska među svojim narodom i uz svoj narod“, naglasio je premijer i dodao da se u brojnim konkretnim situacijama poput požara, poplava, COVID-19 epidemije i potresa, vidjelo da je sustav domovinske sigurnosti aktivan i učinkovit.




“Hrvatska vojska dala je svoj obol na sve navedene krize, na čemu vam još jednom zahvaljujem. Vi ste zaštitna snaga hrvatskog naroda te vam svima čestitam predstojeći  Dan državnosti koji se od ove godine ponovno obilježava 30. svibnja”, zaključio je premijer.

Na samom kraju istaknuo je kako će smještajni objekt, koji nosi ime po gradu heroju Vukovaru, u dogledno vrijeme postati dio novog Sveučilišta obrane i sigurnosti.

Državni tajnik Ivić: Otvorenje objekta Vukovar najvidljiviji je simbol transformacije Hrvatske vojske




Državni tajnik Ministarstva obrane Tomislav Ivić uputio je čestitke povodom Dana Hrvatske vojske i Dana Hrvatske kopnene vojske. „Veseli me  simbolika da ovu građevinu nazvanu prema našem gradu heroju svečano otvaramo u vrijeme kada obilježavamo 29. obljetnicu ustrojavanja naše pobjedničke Hrvatske vojske“, rekao je državni tajnik Ivić.

“Vratili smo ljudima materijalna prava, kontinuirano radimo na poboljšanju uvjeta života i rada u vojarnama i odgovorno tvrdim da smo hrvatskom vojniku vratili dostojanstvo. Upravo je otvorenje objekta Vukovar najvidljiviji simbol transformacije Hrvatske vojske”, poručio je državni tajnik.

“Sljedeće godine je velika 30. obljetnica ustrojavanja Hrvatske vojske i transformacija Hrvatskog vojnog učilišta u Sveučilište obrane i sigurnosti „Dr. Franjo Tuđman“, koje je od posebnog državnog interesa”, zaključio je državni tajnik Ivić.

FOTO: MORH/M.Čobanović

General Jurković: Objekt Vukovar simbol je novog doba, poveznica između prošlosti, sadašnjosti i budućnosti

Zamjenik načelnika Glavnog stožera OS RH general-bojnik Siniša Jurković rekao je kako novoizgrađeni objekt ponosno nosi ime Vukovara – simbola hrvatske slobode, opstojnosti i čuvara hrvatskog identiteta.„Za Hrvatsku vojsku otvorenje ovakvog objekta je od iznimne važnosti jer postojećim sposobnostima dodajemo novu dimenziju u standardu smještaja i života na HVU“, rekao je general Jurković i dodao kako vjeruje da će smještajni objekt biti još jedan dodatni motiv koji će mlade ljude potaknuti da se pridruže Hrvatskoj vojsci.

“Objekt Vukovar simbol je novog doba, poveznica između prošlosti, sadašnjosti i budućnosti”, rekao je general Jurković na kraju svog obraćanja.

Prije svečanog otvorenja objekta uzvanici  su obišli športske terene na Hrvatskom vojnom učilištu, a zapovjednik HVU-a general-bojnik Mate Pađen tom je prigodom uzvanicima prezentirao buduću Kongresnu dvoranu koja se gradi na Hrvatskom vojnom učilištu.

Nakon svečanosti rezanja vrpce uzvanici su obišli smještajni objekt „Vukovar“ koji je tom prigodom blagoslovio generalni vikar don Marko Medo. U glazbenom dijelu programa nastupila je klapa “Sv. Juraj”.

FOTO: MORH/M.Čobanović

Upotrebom objekta Vukovar, značajno će se podići standard smještaja i života polaznika i sudionika nastavnih i obučnih procesa na HVU

Objekt „Vukovar“ sastoji se od 15 etaža s ukupno 89 smještajnih jedinica i namijenjen je za potrebe smještaja polaznika škola Hrvatskog vojnog učilišta „Dr. Franjo Tuđman“. Njegovom upotrebom značajno će se podići standard smještaja i života svih polaznika i sudionika nastavnih i obučnih procesa na HVU.

U prizemlju su smješteni glavni ulaz s recepcijom i zajednički dnevni boravak, a smještajne jedinice nalaze se od 1. do 13. kata. Na 14. katu nalazi se restoran s kuhinjom, a na 15-om, posljednjem katu, teretana s pratećim sanitarnim sadržajima i terasom. Izgradnja objekta je započela krajem 2016. godine, radove je izvodila tvrtka Lavčević d.d., a ukupni troškovi izgradnje objekta iznose 55 milijuna kuna s PDV-om.

FOTO: MORH/M.Čobanović

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.