Foto: MHB

Otkrivena spomen ploča Hrvatima koje je ubila UDBA: Broj likvidiranih je šokantan

Autor: Dnevno.hr/S.V.

Na zgradi Generalnog konzulata RH u Stuttgartu postavljena je spomen-ploča hrvatskim domoljubima, žrtvama jugoslavenske komunističke tajne službe UDBA-e ubijenim u SR Njemačkoj u razdoblju od 1945.-1990., koju je 21. listopada otkrio potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića.

U prigodnom obraćanju ministar Medved podsjetio je na golema stradanja hrvatskog naroda nakon Drugog svjetskog rata, kako u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, tako i u inozemstvu, gdje su mnogi pronašli utočište nakon što su morali napustiti svoju domovinu.


Najgnjusniji zločin UDBA-e: Ubili su i hrvatsku djevojčicu (9)

Medved: Nismo imali sreće kao drugi narodi

“Ovaj današnji simboličan čin važan je korak ka suočavanju s prošlošću, sa zločinima totalitarnog jugoslavenskog komunističkog režima. To je naš ljudski i nacionalni dug prema našim žrtvama, koje zavrjeđuju povijesno sjećanje i priznanje poput ove spomen-ploče kojim otimamo od zaborava naše domoljube”, istaknuo je ministar Medved.

“Nismo imali sreću kao drugi narodi svoju samostalnost i slobodu ostvariti bez rata i žrtava, bili smo izloženi brutalnoj velikosrpskoj agresiji, istog tog režima koji je ovdje u Njemačkoj ubijao naše domoljube. Obranili smo i oslobodili svoju domovinu  i danas svjedočimo ovom zajedništvu u organizaciji Vlade RH i postavljanju ovog trajnog spomena na vrijeme kada nije bilo lako biti Hrvat i kada ste bili ugroženi samo zato što ste željeli svoju domovinu”, poručio je Medved.

Foto: MHB

Europa je dobila mir, a Hrvati ubijanja i progone

Istaknuo je da Hrvatska i danas osjeća posljedice komunističkih zločina i progona i velikosrpske agresije, otkrivamo mnoga grobišta i ekshumiramo žrtve komunističkog režima i tragamo za osobama nestalim u Domovinskom ratu, poručivši da će Vlada RH putem Ministarstva hrvatskih branitelja nastaviti predano i ustrajno raditi kako bi se pronašli svi naši nestali i dostojno pokopali posmrtni ostaci svih naših žrtava.

“Kada je cijela Europa ’45. godine dobila mir, naš hrvatski narod bio je izložen brutalnim ubojstvima, mučenjima i progonima. To nikada nećemo i ne smijemo zaboraviti”, poručio je Medved, istaknuvši potporu Vlade ovakvim inicijativama te pozvao sve na zajedništvo kako bi nastavili izgrađivati domovinu s jednakim žarom s kojim su je hrvatski branitelji branili i oslobađali.

Zahvalio je Hrvatskoj kulturnoj zajednici na inicijativi te Generalnom konzulatu u Stuttgartu na postavljanju ovog trajnog znamena kojim se odaje počast hrvatskim domoljubima, žrtvama jugoslavenske tajne službe.
Foto: MHB

Ubijeno više od 70 Hrvata

“Neka ova spomen-ploča bude vječna uspomena na sve naše domoljube čiji san mi danas živimo u slobodnoj i neovisnoj Hrvatskoj, ali i trajna opomena svima nama i budućim generacijama Hrvata – da nikada ne zaboravimo naše žrtve i nikada ne dopustimo da se takav zločin nad Hrvatima ponovi!”, poručio je ministar Medved.

U ime domaćina i organizatora okupljene je pozdravio generalni konzul RH u Stuttgartu Ivan Sablić, a potom i dugogodišnji član Hrvatske kulturne zajednice Stuttgart Zrinko Jurić, koji se obratio u ime hrvatskih iseljenika i inicijatora postavljanja spomen-ploče hrvatskim domoljubima, prvog takvog spomen-obilježja. U 45 godina vladavine kominističkog totalitarnog režima u inozemstvu je ubijeno više od 70 Hrvata, od kojih polovica u SR Njemačkoj.

Autor:Dnevno.hr/S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.