Facebook

OTKRIĆE KOJE ĆE VAS ZGROZITI: Znate li tko je žena koja pozira iza dvojice zarobljenih hrvatskih vojnika?

Autor: S.V.

Fotografija koju gledate nastala je u selu Bruška kod Benkovca. Preciznije, u kampu jedinice za posebne namjene u sastavu paravojnih srpskih postrojbi, (nastavnog centra za obuku pripadnika specijalnih postrojbi Alfa kojima je zapovijedao Dragan Vasiljković). Kapetanu Draganu se stavljalo na teret da je tijekom veljače 1993. upravo u Bruškoj mučio, zlostavljao i usmrćivao zarobljene pripadnike hrvatske vojske i policije.

No, ovo nije priča o Kapetanu Draganu a niti o nesretnim zarobljenim hrvatskim vojnicima s fotografije čija sudbina nije poznata. Ovo je priča o ženi koja hladnokrvno pozira iza zarobljenika, najvjerojatnije osuđenih na smrt. U potragu za njezinim identitetom dao se umirovljeni pukovnik HV-a Ivica Pandža – Orkan koji je za naš portal podijelio svoje otkriće:

Supruga kandidata za zamjenika gradonačelnika Hrvatske Kostajnice

“Ženska osoba zove se Lela Karajčić, djevojački Tihić i rodom je iz Bosanske Kostajnice. Riječ je o Bošnjakinji koja trenutačno živi na relaciji Švicarska – Bosanska Kostajnica. Sada je u braku sa srpskim vojnim invalidom koji je u ratu ostao bez obje noge. No, u vrijeme nastanka fotografije bila je udana za Davora Karajčića zvanog Dačo,  srpskog veterana ratova iz Hrvatske, BiH i Kosova. Između ostalog, bio je pripadnik Crvenih beretki MUP-a Srbije i osuđeni diler droge u BiH i RH. No, ono najznačajnije za nas, Dačo danas živi u Hrvatskoj i bio je kanditdat na izborima za zamjenika gradonačelnika Hrvatske Kostajnice 2017 godine”, kazao je Orkan koji se usput zahvalio svima koji su sudjelovali u identifikaciji Lele Karajčić.

Iako fotografija koja je nastala u kampu Alfi govori o mogućem svjedočenju, ili čak sudjelovanju u ratnom zločinu, ona nije toliko kompromitirajuća za Lelu Karajčić koliko za njezinog bivšeg supruga, srpskog ratnog veterana koji se nakon svega politički angažirao u zemlji protiv koje se borio. No, čini se kako Davora Karajčića niti to neće zabrinuti, kao što ga nije zabrinulo ono što je o njemu naš portal pisao još prije pet godina.

Dačo, srpski specijalac koji i danas s oduševljenjem priča o ratu protiv Hrvata. Danas živi u Hrvatskoj Kostajnici

Davor Karajčić – Dačo koji je tijekom Domovinskoga rata bio pripadnik rezervne policije MUP-a RSK i bliski suradnik kapetana Dragana iz centra za obuku Bruška kod Benkovca. Dačo je vrlo srčano sudjelovao i u ratu u Bosni te na Kosovu s tzv. Crvenim Beretkama, a nakon rata našao utočište u BiH u kojoj se sasvim uspješno bavio kriminalom. Pravosuđe BiH ipak mu je stalo na žulj i dosudilo mu višegodišnju zatvorsku kaznu zbog šverca oružja i droge u Hrvatsku. Kriminalac Dačo nakon godina zatvora odlučio se za bijeg i donio nevjerojatnu odluku – njegovo novo utočište bila je upravo Hrvatska po kojoj je sa skupinom Hermani i Knindžama činio zločine! Karajčić, gonjen od kriminalnih skupina iz Republike Srpske, zaključio je da mu je u Hrvatskoj najsigurnije, pa je odlučio u potpunosti svjedočiti o krivnji kapetana Dragana, a zauzvrat zatražiti državljanstvo. O svojim ratnim uspjesima vrlo je otvoreno i ponosno ispričao za Novi list:

“S Kepom (Kapetanom Draganom) sam profesionalno surađivao. Obavljao sam odgovorne poslove prolazeći kroz linije razgraničenja. Po dva puta tjedno provlačio sam se u zaleđe Zadra, do Bibinja, kod Biograda, do Vranskog jezera. Duboko smo ulazili u hrvatski teritorij, napravio sam to sigurno 50, možda i 60 puta. Bile su to klasične izviđačke akcije. Snimao sam za Kepa. Kako bih mu dokazao do kuda sam došao u dubini hrvatskog teritorija, snimao sam aute s hrvatskim tablicama, sa šahovnicom i morem u pozadini. Snimao sam hrvatske vojne položaje, bunkere, razmještaj vojske, minobacače, haubice. Bez problema sam prolazio hrvatske obrambene linije. Izbjegavali smo direktne sukobe, koliko god smo mogli. Snimali smo i ucrtavali stanje na terenu u naše vojne karte. Precizno smo znali gdje su pukotine u hrvatskoj obrani i isplanirana je akcija Maslinova grančica. Plan je bio na tom području presjeći Hrvatsku na dva dijela. I to na lokaciji između Zadra i Biograda. Krenuli smo u akciju. Preko koridora kojim sam bezbroj puta neotkriven ulazio duboko u hrvatski teritorij, na to sam područje noću bez problema uveo 350 boraca Vojske RSK. Došli smo u tišini i bez otpora sve do iza sela Dubravice, u blizini Bibinja, Sukošana i Biograda. Da su nas pustili, presjekli bi tada Hrvatsku na dva dijela. Utvrdili bi se, imali smo ljude i tehniku i ako bi prvih sedam dana izdržali napade, podijelili bismo vam državu sve do mora. Očekivali smo borbu prsa o prsa, čovjek na čovjeka. Očekivali smo žrtve, posebno s vaše strane zbog iznenađenja. Ucrtao sam sve vaše položaje, imali smo sve koordinate. U svakom smislu, bili smo spremni za presijecanje Hrvatske. Na našu žalost, to se izjalovilo”, izjavio je izviđač srpske paravojske, bivši suprug Lele Karajčić i kandidat za gradonačelnika Hrvatske Kostajnice 2017. godine.”

Autor:S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.