OSUMNJIČENI ZA MASAKR 33 CIVILA NA SLOBODI! U žene pucali zoljama. Ubijena i djevojčica (VIDEO)

Autor: S. Vučković

Mile Paspalj Baća, koji je “Kamijev odred smrti” odveo na stratište, vratio se u Hrvatsku i u svoje selo. To nije sve.

Županijski sud u Zagrebu prihvatio je prijedlog o puštanju Mile Paspalja osumnjičenog za ratni zločin u Novom Selu Glinskom. Kao jamstvo da neće pobjeći, Paspalj je založio svoje nekretnine vrijedne 500 tisuća kuna.

Tko je Mile Paspalj?

O njemu je naš portal pisao još prije njegova uhićenja koje se dogodilo 16. lipnja ove godine. Sve do tada, Paspalj je slovio samo za svjedoka jednog od najužasnijih zločina koji su se dogodili na prostorima Hrvatske tijekom Domovinskoga rata. Zahvaljujući Ivici Pandži Orkanu koji je s Paspaljom snimio jedan prilog, a koji je portal Dnevno objavio, svjedok se iskristalizirao u sudionika neviđenog masakra. Paspalja unatoč svemu, a zahvaljujući jamčevini, čeka obrana sa slobode.

Još sredinom listopada 1991. godine potpuno maskirana srpska teroristička skupina “Kamijev odred smrti” okupila je sve civile na sredini Novog Sela Glinskog među kojima je bila i maloljetna, samo 15 godina stara Katica Šimanović. Muškarci su odvojeni od žena i pobijeni kod seoske trafostanice, a žene su zatvorene u jedan podrum u koji su ispaljene zolje. Tada je pobijeno 33 hrvatska civila, mahom staraca i žena. Ovaj zločin je jedan od najvećih na Banovini, a za njega nije nitko odgovarao, iako se zna tko su počinitelji. Jedan od najboljih svjedoka, a kasnije pokazat će se i mogući počinitelj, je Mile Paspalj – Baća, Srbin iz sela Majske Poljane pokraj Gline koji je četnicima pokazao put do sela u kojem se dogodio neviđen masakr.

Mile Paspalj Baća, koji je “Kamijev odred smrti” odveo na stratište, vratio se u Hrvatsku i u svoje selo. To nije sve. Ovaj živi svjedok najnormalnije je o svemu pričao pred kamerama prilikom serijala “Istraga” koji se bavio rekonstrukcijom ovog nekažnjenog zločina. Iako ga je kamera neočekivano “ulovila” na kolinju, Paspalj nije ni trenutka oklijevao s priznanjem, već je kazao:

– Ja sam otišao s njima komad puta i pokazao im kuda moraju ići. Bila su dva visoka vojnika, a naknadno je došao kombi s nekom mladom vojskom. Ali, u Glinsko Novo Selo nisam došao s “Kamijevim odredom smrti”. Kad sam ja tamo stigao, oni su već sve “obavili” – kazuje posve neopterećen Mile Paspalj – Baća. (Njegovo priznanje može se pogledati na 0:52 videozapisa)
Branitelji s Banovine šokirani su ovim izlaskom osumnjičenog za ubojstvo 33 civila, ali i još nečim:

– Sin čovjeka koji je hladno krvolocima pokazao put do hrvatskog sela, a onda isto tako hladnokrvno to priznao pred kamerama, čuva u zatvoru naše osuđene generale.




Autor:S. Vučković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.