Foto: B.P./PIXSELL

OSUĐENIK ZA OVČARU NA UVJETNOJ SLOBODI! ‘Cinična odluka suda: Naravno da više neće sudjelovati u agresiji na Vukovar, osim ako Srbija opet ne misli u osvajačke pohode’

Autor: Daniel Radman

Ratnog zločinca Miroljuba Vujovića, osuđenog za zločine počinjene na Ovčari, beogradski Žalbeni sud pustio je na uvjetnu slobodu.

Vujović je na sudskom postupku pravomoćno osuđen na 20 godina zatvora, a na slobodu je pušten nakon što je odslužio dvije trećine kazne.

No, u ovom slučaju došlo je do zanimljivog obrata: Viši sud u Beogradu – Odjel za ratne zločine 11. siječnja odbio je zahtjev za njegovim puštanjem na slobodu, no 28. siječnja Žalbeni sud preinačuje ovu odluku. “S obzirom na navedeno, može se zaključiti da se osuđeni Miroljub Vujović tijekom izdržavanja kazne tako popravio da se može očekivati da će se na slobodi dobro vladati, a naročito da do isteka vremena za koje je izrečena kazna neće učiniti novo kazneno djelo”, obrazložio je odluku Žalbeni sud. Na uvjetnoj slobodi Vujović će biti do 2028. kada mu u potpunosti istječe kazna.

Pripadnici oružanih formacija Srbije više neće rušiti jer ih geostrateške okolnosti onemogućavaju

Vijest da je zločinac na slobodi otkrio je beogradski dnevnik Danas, a nakon objave teksta žestoko je reagirala i nevladina udruga “Žene u crnom” koja je odluku da se Vujovića pusti zbog zločina u kojem je ubijeno više od 200 ljudi nazvala sramotnom i ciničnom.

“Ovo je u najmanju ruku uvredljivo. Naravno da optuženi više neće biti u prilici sudjelovati u oružanoj agresiji na Vukovar, osim ukoliko Srbija ponovo ne misli ići u osvajačke pohode. Naravno, pripadnici oružanih formacija Srbije više neće biti u rušiti, ubijati, pljačkati, silovati. Srećom, to je nemoguće, jer takve vanjskopolitičke geostrateške okolnosti joj to onemogućavaju”, stoji u priopćenju “Žena u crnom”.

“Ovom odlukom, pravosudne institucije države Srbije su još jednom pokazale da su spremnije puštati na slobodu osuđene ratne zločince, nego da protiv istih podižu optužnice i da time zadovolje pravdu za žrtve. Tužiteljsvto za ratne zločine u Beogradu ne podiže nove optužnice, nego samo čeka da mu regionalna tužilaštva ustupe svoje. Specijalni sud u Beogradu sudskim postupcima koji traju neprimjereno dugo iscrpljuje porodice žrtava i preživjele. Žalbeni sud u Beogradu svojim odlukama ponižava i vređa dostojanstvo žrtava i obesmišljava i sam pojam pravde”, naglasile su.




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.