fbpx
Foto: Wikipedija

OSTAVKA LUDOG GENERALA KOJI JE HTIO OSVOJITI ZAGREB! Milošević ga ‘otkantao’ jer je gubio na svim bojišnicama

Autor: Dnevno.hr/S.V.

Poslije potpisivanja Sarajevskog sporazuma glavnom pokretaču velikosrpske agresije Slobodanu Miloševiću više nisu trebali poraženi jugogenerali, pa je tako 8. siječnja 1992. Veljko Kadijević, dotadašnji savezni sekretar za narodnu obranu, dao ostavku zbog navodno “pogoršanog zdravstvenog stanja.”

Neki su u svijetu njegov odlazak povezivali s dan prije srušenim helikopterom Europske zajednice, ali prava je istina bila drukčija. Šef famoznog “Štaba Vrhovne jugoslavenske komande” nije ispunio svoju osnovnu zadaću – slomiti Hrvatsku. Jednostavno, izgubio je rat.

Suludi plan o munjevitom, tenkovskom osvajanju Hrvatske

Veljko Kadijević bio je jedan od najškolovanijih jugo časnika, ali i zagriženi pobornik opstanka komunističke Jugoslavije. Iako isprva nije prihvaćao politiku Slobodana Miloševića, bespogovorno mu je služio oružanom silom i krvavim nasiljem kako bi se ostvarile velikosrpske koncepcije. Njegov plan udara na Hrvatsku bio je megalomanski: htio ju je ispresijecati snažnim tenkovskim udarima, pa je čak i poslije teških gubitaka u Vukovaru snivao o brzom zauzimanju Zagreba.


Svi ti planovi slomili su se na snažnom otporu hrvatskih ljudi, što Kadijević nikad nije htio priznati. Svoj poraz radije je pripisivao međunarodnoj zajednici, koja je – kao što je poznato – priznala Hrvatsku tek kad je zločinačka i srbizirana JNA izgubila udarnu snagu. Kadijevića je naslijedio njegov sudrug u zločinima Blagoje Adžić, ali će se Milošević i njega brzo riješiti kao ratnoga gubitnika.

Milošević smijenio čitav vojni vrh JNA

Poslije izbijanja sukoba u Sarajevu i Bosni i Hercegovini, kada se Srbiji zaprijetilo da će biti isključena iz međunarodne zajednice, srbijanski predsjednik Slobodan Milošević tri mjeseca poslije smijenio je i gotovo čitav vojni vrh nekadašnje Jugoslavenske narodne armije.

Tada su smijenjeni zamjenik ministra obrane i načelnik generalštaba Blagoje Adžić te još 39 generala i admirala. Time je napokon završen proces srbizacije armije koja se raspala na tri vojske: Vojsku Jugoslavije, Vojsku takozvane Republike srpske Krajine u Hrvatskoj i Vojsku Republike Srpske u Bosni i Hercegovini.

Autor:Dnevno.hr/S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.