foto: 'Broj 55'

Osnovana 105. brigada ZNG-a iz Bjelovara: Heroji sela Kusonje po kojima je snimljen film ‘Broj 55’

Autor: dnevno

105. brigada ZNG-a iz Bjelovara osnovana je 23. lipnja 1991. koja je formalno djelovala pod MUP-om. Brigadu su sačinjavali vojni obveznici s područja Bjelovara (1. bojna), Čazme (2. bojna) i Đurđevca (3. bojna).

S obzirom na oskudnosti naoružanja hrvatskih branitelja općenito, brigada nije imala mogućnost mobilizacije sve do osvajanja vojarne JNA u Bjelovaru 29. rujna 1991. kada se uz pomoć zarobljenog naoružanja osnivanju nove postrojbe i jedinice.

U početku rujna ‘A’ satnija 1. bojne odlazi u obranu Pakraca gdje 8. rujna u borbama u selu Kusonja u okruženju ostaje i pogiba 18 njenih pripadnika: Nikola Benkus, Željko Besek, Marinko Crnogaj, Mato Čančar, Miroslav Černak, Marijan Dukić, Stipe Gadža, Petar Grubeša, Anto Ivandić, Stjepan Kolar, Vladimir Krivačić, Stjepan Mamić, Tadija Markić, Ivan Palić, Zlatko Pavlović, Nedjeljko Pekić, Mario Posarić, Igor Stipić, Dubravko Štefulinac i Ante Tandara.

U tom selu su hrvatski vojnici 105. Brigade upali u zasjedu i herojski se borili protiv neprijatelja. Neprijatelj se nije uspio niti približiti opkoljenoj kući, a svaki pokušaj pješačkog napada završio je sa mnogim poginulim i ranjenim srpskim vojnicima. Kada su u zapovjedništvu brigade saznali za zasjedu, opkoljenima je poslana pomoć u ljudstvu koja se uspjela probiti svega na desetak metara od kuće, pozivajući opkoljene hrvatske vojnike na proboj. S obzirom da su opkoljeni branitelji već imali poginule i ranjene pripadnike, preživjeli su odbili izići i ostaviti ranjene suborce. Tek kada je neprijatelj uspio minirati kuću, u prijepodnevnim satima 9. rujna 1991., preživjela šestorica branitelja sa uzdignutim rukama izišli su na predaju. Suprotno svim ratnim pravilima i konvencijama, srpski paravojnici pobili su zarobljene i ranjene gardiste. U veljači 1992. ekshumirano je iz masovne grobnice Rakovog Potoka 18 uniformiranih tijela i 23 civila.

O ovom događaju iz Domovinskog rata, 2014. godine snimljen je igrani film „Broj 55“ redatelja Kristijana Milića naslovljen po kućnom broju kuće u kojoj su stradali hrvatski branitelji. Film je iste godine bio apsolutni pobjednik Pula film festivala na kojemu je, osim Velike zlatne arene za najbolji film, osvojio još 7 zlatnih arena.

Tijekom svog djelovanja na različitim bojištima u Domovinskom ratu, 105. brigada je imala 91 poginulog vojnika, te 350 ranjenika. 1995. godine je dio brigade sudjelovao u operaciji Bljesak, a dio je i vraćen na istok zemlje kako bi tijekom VRO Oluja spriječili eventualne napade neprijatelja na to područje.

NAJVEĆI PORAZ SRPSKE VOJSKE: U samo jednom danu poginulo ih je 60. Ovo je priča o ‘Miljevačkoj oluji’




Autor:dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.