Foto: Privatna arhiva

OPTUŽENI PILOT PROGLAŠEN JUNAKOM DOMOVINSKOG RATA! ‘Drago mi je, iako vidim da ‘mašinerija’ ne miruje’

Autor: Snježana Vučković

Hrvatski ratni pilot Danijel Borović ovih će dana u Varaždinu preuzeti priznanje Junaka Domovinskog rata. Tako je odlučila Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata91. (UHBDR91.) u suradnji s drugim Udrugama proizašlim iz Domovinskoga rata.

“Riječ je o iznimnom pothvatu danas umirovljenog pukovnika Hrvatske vojske, koji je tada kao pilot, kapetan 1. klase, 4. veljače 1992., preletio avionom lovcem tipa MIG 21 s aerodroma Bihać u Pulu i stavio se na raspolaganje Hrvatskoj vojsci. Koliko je značajan ovaj Borovićev pothvat najbolje govori činjenica da je tim preletom Hrvatska dobila prvi nadzvučni borbeni zrakoplov i da je to bio početak Hrvatskog ratnog zrakoplovstva”, objasnio je ovu odluku predsjednik udruge Mladen Pavković.

Branitelji odlučili: Heroj, a ne zločinac

Podsjetimo, Danijel Borović ovih je dana optužen od Republike Srbije za ratni zločin u BiH nad civilnom kolonom Srba koji su se napuštajući svoje domove pred Olujom, kretali po Petrovačkoj cesti. Borović ne skriva da mu ovo priznanje laska, no kaže kako je zbog trenutka odluke o dodjeljivanju, svjestan kako je riječ o načinu podrške.

“Shvaćam da je odluka o priznanju potaknuta ovim lažnim i neutemeljenim optužbama pristiglim iz Srbije i doživljavam je kao vid podrške. To je jedino što je ova velika braniteljska udruga mogla učiniti za mene i na tome sam im zahvalan”, doznajemo od Borovića.

On je ovom prilikom ponovio kako se nada da će optužnica biti odbačena.

Borović o UDBA-i: “Mašinerija ne miruje”

“Nisam bio u zapovjednom lancu niti sam prelazio hrvatsku granicu prema BiH ili Srbiji. Ne samo tada, već je nisam prošao punih 30 godina, otkako sam preletio MIG-om u Hrvatsku. Za sve to imam dokaze”, kaže pilot koji je izveo prelet nakon Rudolfa Perešina.

Borović kaže kako pamti i teže trenutke u životu, kako je do sada nosio stigmu zbog starih optužbi da je oborio helikopter, pa mu se sada ovom tužbom stavlja dodatan uteg.




“Većina mojih sunarodnjaka svjesna je da sam nevin, no “mašinerija” ne miruje. Iako sam siguran da će se u jednom trenutku doznati istina, treba istrpjeti život pod takvim opterećenjem. Takve stvari traju i traju… UDBA je poznata po upornosti”, kazao je Borović za kraj ističući žalost što se slučaj zločina s Petrovačke ceste istražuje tek nakon 27 godina.

Autor:Snježana Vučković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.