fbpx
Foto: Dnevno

OPAKI SAMOBORAC BEZ DLAKE NA JEZIKU! Rekao što misli o filmu: Usput poslao brutalnu poruku braniteljima koji napadaju Medveda

Autor: Snježana Vučković

Jučerašnja spektakularna premijera ratne drame Eduarda Galića “Šesti autobus” koja se istovremeno održala u tri dvorane kina na Kaptolu, impresionirala je oko 500-tinjak posjetitelja iz javnog, kulturnog i društvenog života.

Među brojnim posjetiteljima premijeri su nazočili i branitelji Vukovara, po čijim se prepričanim događajima veliki dio filma i temeljio, a koji za Šesti autobus imaju samo riječi hvale.

U publici se, očekivano i s pravom, pojavio i jedan od najpoznatijih vukovarskih branitelja Nikica Burić Samoborac, čiji se glas u filmu može čuti kroz izdavanje naredbe motorolom.


“Film je dobar, opisuje stvarne događaje”

“Film je dobar… Ono što u njemu možete vidjeti su stvarni događaji. Postoji par sitnica koje na trenutke odudaraju od onoga što se uistinu dogodilo, ali to pripisujem umjetničkoj slobodi, te sitnice su nevažne i samo ih nas nekolicina može uočiti. Bitan je dojam koji film ostavlja, a publika je nakon projekcije izgledala uistinu kao da je pod dubokim dojmom “, doznajemo od Samoborca, poznatog po svom herojstvu, ali i britkosti misli i izražavanja.

“Ne možemo bježati od činjenice da kvaliteta filma uvelike ovisi o uloženim sredstvima, ali to nije presudno. Kad ovaj film usporedite s filmom General, znat ćete na što mislim. Sve u svemu, ja sam za što više filmova na ratnu temu, neovisno o budžetu. Hrvatskoj kronično nedostaje filmova o onome na čemu se kao država utemeljila.”

“Tomo je pravi ratnik. Protiv njega pričaju oni koji nikad nisu pucali u živo meso”

Nikica Burić Samoborac i Tomo Medved/Foto: Dnevno

 

Na premijeri, Samoborac se susreo i srdačno pozdravio sa potpredsjednikom Vlade i ministrom hrvatskih branitelja Tomom Medvedom protiv kojeg se jedan dio braniteljske populacije “okrenuo” zbog donošenja zakona o civilnim žrtvama Domovinskog rata:

“Pustimo politiku, Tomo je za mene prvenstveno ratnik. Pravi Tigar. Ali ako ćemo i o dužnostima koje obnaša, smatram da to radi korektno i uz veliku požrtvovnost, iako mislim da se jako opteretio. Bilo bi mi drago da opet bude samo naš ministar jer mi se čini da je zbog silnih obaveza iscrpljen. Morao sam mu na to ukazati.”

Na pitanje, zašto pojedini branitelji ne misle lijepo o Tomi Medvedu, Samoborac kratko odgovara:
“To su oni koji su ‘kao ratovali’ ali nikad nisu pucali u živo meso. Do jučer su s njim pili kavu, a sad ga napadaju. Vidio sam da mu je u rukama njegov stari mobitel i svi imaju njegov broj, svakome se javi i čini što može. To okretanje leđa Medvedu je licemjerno.”

Autor:Snježana Vučković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.