fbpx
Foto: Wikipedija

‘ONI KOJI SE POUZDAJU U BOGA UVIJEK POBJEĐUJU!’ Tužno sjećanje i kolona za poginule, strijeljane i progonjene Petrinjce: ‘To je bila borba Davida i Golijata’

Autor: L.B.

U organizaciji udruga iz Domovinskog rata u Petrinji je obilježena 31 godina od okupacije i razaranja grada te progona Petrinjaca.

U župnoj crkvi sv. Lovre služena je misa zadušnica, a s kupskog mosta bačeni su vijenci za poginule hrvatske branitelje i civile.

Jaki napadi na grad zrakoplovima Jugoslavenske vojske počeli su na današnji dan 1991. prijepodne, a posebno je gađan most na Kupi. Tenkovi JNA s položaja iznad Češkog Sela otvorili su vatru na položaje Hrvatske vojske u Mošćenici i Petrinji, a navečer su vođene jake borbe oko kupskog mosta prema Brestu, kada su branitelji bili prisiljeni prijeći most i organizirati obranu na lijevoj strani Kupe.


‘Simbolika vijenca je u četiri izgubljene godine života u progonstvu’

Pod jakom pješačkom vatrom 21. rujna navečer iz grada su se povukli hrvatski branitelji, u 18:30 Petrinja je pala u ruke okupacijske JNA i srpskih paravojnih postrojbi, dok su Petrinjci otišli u progonstvo diljem Hrvatske, rečeno je.

Nakon mise u koloni sjećanja uputili su se do brestovskog mosta na kojem je odana počast poginulim hrvatskim braniteljima i civilima bacanjem vijenca u Kupu.

Vijenac je s mosta bacio Ivan Prskalo, zamjenik gradonačelnice Petrinje, a “simbolika vijenca je u četiri izgubljene godine života u progonstvu za Petrinjce, od kojih mnogi nisu dočekali povratak u voljenu Petrinju i na svoj razrušeni kućni prag”, rekao je.

Poginuli i strijeljani

Prema dostupnim podacima, za vrijeme napada 21. rujna poginuli su pripadnici ZNG-a Ivica Kunert, Đuro Marković i Milan Klarić.

U uličnim borbama poginuli su pripadnik ZNG-a Ivan Stanić, djelatnik pričuvnog sastava MUP-a Slavko Matković te pripadnik Odreda narodne zaštite Josip Stojanović. Kao zarobljenik strijeljan je pripadnik ZNG-a Josip Golubović, a na mostu preko Kupe za vrijeme napada srpskih pobunjenika poginuo je Tomo Pereković.

Kod Spomenika poginulim braniteljima ispred škole u Mošćenici, kod Raspela u industrijskoj zoni te kod Spomenika na mjestu pogibije Predraga Matanovića zapaljene su svijeće i održana je molitva koju je predvodio petrinjski župnik Damir Ceković.
‘Borba Davida i Golijata’

Misu za sve poginule branitelje i civile u Domovinskom ratu predvodio je ispred kapele sv. Jakova u Mošćenici sisački biskup Vlado Košić, a koncelebrirali su petrinjski dekan Josip Samaržija i župnik Ceković.

U homiliji biskup se prisjetio teških dana stradanja Petrinje i Petrinjaca, ali i istaknuo kako Mošćenica velikom žrtvom hrabrih branitelja nikada nije pala u neprijateljske ruke. Biskup Košić je konačnu pobjedu Hrvatske vojske 1995. usporedio s borbom Davida i Golijata, istaknuvši da “oni koji se pouzdaju u Boga uvijek pobjeđuju”.
Autor:L.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.