screenshoot

ON JE NAREDIO STRIJELJANJA NA OVČARI? Počelo suđenje monstrumu koji je 91. osnovao logore za Hrvate

Autor: Snježana Vučković

Danas je počelo suđenje bivšem šefu jugoslavenske vojne Kontraobavještajne službe, generalu Aleksandru Vasiljeviću (80), kojeg se tereti za ratne zločine nad civilima i ratnim zarobljenicima u logorima na području Srbije i RH.

Ovaj bivši KOS-ovac bio je načelnik Uprave sigurnosti jugoslavenskog Saveznog sekretarijata za narodnu obranu (SSNO) u vrijeme oružanog sukoba na teritoriju Hrvatske između regularnih oružanih snaga Hrvatske vojske i policije s naoružanim paravojnim postrojbama pobunjenih Srba i snagama JNA.

Baš ova Uprava naredila je osnivanje logora u Begejcima, Stajićevu, Sremskoj Mitrovici, Nišu i Staroj Gradiški, pa je Vasiljević, kao čelni čovjek te organizacije, u tom periodu birao i slao oficire sigurnosti koji su „ispitivali” ratne zarobljenike.

Nije spriječio mučenje i ubijanje

„Ispitivanje” se svodilo na ubijanje i mučenje nesretnih zarobljenika, a za te zločine Vasiljević je, smatra se, znao i kao nadređeni nije ništa učinio kako bi to spriječio.

Tužiteljstvo navodi da je veći broj zatočenih civila i ratnih zarobljenika zadobio teške i za život opasne ozljede s posljedicama trajnog narušenja zdravlja i da je više žena sustavno silovano i seksualno zlostavljano, a ubijeni su: U logoru u Begejcima; Ivan Kamerla, Božo Kelava, Branko Koch, Ivan Kunac i Zlatko Brajer; u logoru Sremska Mitrovica usmrćeni su Đuro Tvorek, Jozo Boldiš, Zlatko Cvitković, Damir Kiralj, Antun Plivelić, Niko Šoljić i Ivan Švraka; u logoru Niš, u dijelu zgrade niškog zatvora, od batinanja je umro Pero Mesić, a u logoru Stara Gradiška usmrćeni su Mirko Tomljanović, Ilija Šandorović, Petar Antunović, Darko Sanjicki, Ivo Grgić i Marijan Raužan.

Šešelj: On je naredio strijeljanja na Ovčari




„General Aleksandar Vasiljević naredio je strijeljanje 200 hrvatskih zarobljenika na Ovčari, a to sam spreman i dokazati”, istaknuo je u svojoj obrani Vojislav Šešelj pred haškim sudom 2008. godine, u kojoj je i hrvatsko pravosuđe diglo optužnicu protiv Vasiljevića.

Danas, nakon 10 godina istrage, prikupljanja dokaza i razgovora sa 300-tinjak logoraša koji su svjedočili o mučenjima u logorima, 80-godišnjem Vasiljeviću se sudi u odsustvu…




Autor:Snježana Vučković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.