fbpx
screenshoot

‘OJ, USTAŠE, ŠTA STE NAUMILI’: Petrinjski branitelji NE ODUSTAJU, poslušajte spornu ‘ojkaču’ koju su nam poslali

Autor: S.V.

Pokušaj pojedinih branitelja da u Hrvatskoj zabrane „ojkače” nije novost. Prvi festival ojkače kojeg je 2015. godine organiziralo Srpsko kulturno društvo Prosvjeta iz Zagreba, naprasito je prekinula skupina hrvatskih branitelja – pravaša koji su uletjeli i izvođenje „ojkače” prekinuli pjesmom „Oj, hrvatska mati”.

O nastupu kulturnih društava s područja Banovine, BiH i Beograda, branitelji koji su tada prekinuli festival kazali su slijedeće:

“Petrinja kao vjekovni hrvatski grad natopljen krvlju hrvatskih branitelja, danas “ugošćuje” četnike preobučene u narodne nošnje iz Beograda. Petrinju su branili ljudi koje je vole bez obzira na opredijeljenost i nacionalnost, a ovi koji danas dolaze su rušitelji i ubojice ovog grada. Ojkače su na Banovini simbol zla i uništenja, to je festival nemoći i nepravde. Očito netko iz vladajuće garniture nema razumijevanja. Oprostiti da, ali zaboraviti nikada”, kazali su prije tri godine.

“Ojkanje, ganga i rera nisu ekskluzivno vlasništvo Srba, koriste je isključivo za provokaciju”

Stoga, ovogodišnja zabrana festivala u Petrinji nije nikakvo iznenađenje. Petrinjski branitelji ovoga puta nešto su svjesniji kako je „ojkača” hrvatska tradicionalna baština, no uz svoj dopis, našoj su redakciji dostavili audio zapis ojkače koja se 90-tih pjevala u okupiranoj Petrinji:
„Žalosno je da u danima kada se  u Petrinji počinju komemorirati najteža  stradanja, opetovano vraća ona  ista „ojakča“ uz koju se slavilo protjerivanje Hrvata petrinjskog kraja koncem kolovoza i rujna 1991. godine. U gradu koji pokušava uspostaviti kvalitetan suživot Hrvata i srpske nacionalne manjine, ovakvo neodgovorno  ponašanje organizatora smotre  nikako ne  doprinosi  uspostavi povjerenja među građanima, već otvara bolne rane koje još uvijek nisu zacijelile, kako u Petrinji  tako i u drugim  područjima koja su bila izložena velikosrpskoj agresiji. Zloupotreba ojkavice za jednonacionalno okupljanje jedino se može shvatit  kao provokacija i atak na suživot građana Banovine, jer ojkanje, ganga  i rera  nisu ekskluzivno vlasništvo  Srba,  već zaštićena kulturna baština Republike Hrvatske od 2009 godine, a  koja se njeguje u mnogim hrvatskim kulturno – umjetničkim društvima od  Cetinske krajine, Like, Primorja, Kvarnera i Istre,  a koju bi vrlo rado vidjeli i čuli  u Petrinji. Nikako poput ove sa snimke „Srpske radio Petrinje“ snimljene 1991. u danima kada se slavilo privremeno zaposjedanje tog grada…

Poslušajte spornu  “ojkaču” koja je dostavljena u našu redakciju:

 
Autor:S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.