fbpx
FOTO: HRT

ODVAŽNI OFICIR JNA KOJI NIJE HTIO PUCATI NA SVOJ NAROD: Pet dana nakon ‘Krvavog uskrsa’ razotkrio planove ‘narodne’ armije

Autor: Daniel Radman

“Krvavi uskrs” i pogibiju prvog hrvatskog redarstvenika Josipa Jovića s tugom se sjetimo svakog 31. ožujka. Ove godine napunilo se 30 godina otkad je na Plitvicama pala prva žrtva Domovinskog rata.

No, iako se još tada znalo što JNA i pobunjenička vojska spremaju, nitko to nije izjavio na glas. Sve to 5. travnja kada je oficir JNA Ivan Medvedović javno, za medije, izgovorio ono što su svi nagađali.

Da JNA samo glumi neutralnost i mirotvorsto te da se već opredijelila koju će stranu izabrati.

Medvedović optužen za širenje lažnih informacija

Dakle, Medvedović je tog 5. travnja 1991. za Hrvatsku televiziju i radio izjavio da su oficiri JNA na području Otočca izdavali zapovijedi vojnicima te da su im otvoreno rekli kako se priprema napad i likvidacija pripadnika MUP-a u okolici Vrhovina i Plitvičkih jezera.

Te riječi nisu ostale bez posljedica po odvažnog Medvedovića. Razoružan je i lišen slobode, pritvoren u Istražnom centru Vojnog suda u Zagrebu. Optužba je glasila: kazneno djelo širenja lažnih informacija.
Razmijenjen uz Kikaša

Tako su se, naime, okarakterizirale njegove riječi da je u svojoj jedinici saznao kako je “razrađen plan za napad na MUP Hrvatske, odnosno pripadnike MUP-a, tako da ih se, ako bude trebalo, blokira, uništi, poubija, a ako bude trebalo da se i narod napadne.”

Svi njegovi nadređeni osporili su na Vojnom sudu ove izjave, no Medvedović je ostao pri svome. Još je i dodao da je optužnica montirana te da je on, kao domoljub, odbio pucati na svoj narod.

Medvedovića su osudili na kaznu zatvora od godinu i šest mjeseci koju je izdržavao u Beogradu. Srećom, nije morao odslužiti je do kraja. U razmjeni zarobljenika razmijenjen je u studenom 1991. godine u skupini u kojoj je bio i iseljenik Anton Kikaš, dok je s druge strane najzvučnije ime bio general Milan Aksentijević.
Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.