fbpx
Screenshot

‘ODMAH SAM ZNAO DA JE PSIHOPAT’: Hrvatski snimatelj otkrio užasne Mladićeve riječi

Autor: Snježana Vučković

Ratnom zločincu koji je sijao smrt po BiH i Hrvatskoj potvrđena je kazna doživotnog zatvora. Ratko Mladić, čovjek koji svoj iznimno naglašeni egoizam nije uspijevao prikriti niti tijekom suđenja, višestruko je psihološki procjenjivan od strane struke koja u njegovom slučaju nije ostavljala mjesto dvojbi. Da je riječ o ekstremnom narcisoidu koji nije podnosio da mu se proturiječi i koji nije poštivao nikoga, pa ni tada nadređenog mu Slobodana Miloševića, potvrđuje Petar Malbaša, ratni snimatelj HRT-a koji se s Mladićem sreo oči u oči:

“Sjećam se kao danas kada je Ratko Mladić 26.09.1991 došao na pregovore, ali i prvu razmjenu zarobljenika u Hrvacama, ispod Alebića kule. U našem timu za pregovore, osim mene koji sam snimao, bio je general Petar Šimac, Jerko Vukas i Ivo Čović. Uz Mladića su bili, osim novinara Radovana Brankova, snimatelj i oficir JNA Jojić”, prisjetio se Malbaša,  jedan od najboljih ratnih snimatelja i najvjerodostojnijih sugovornika kada su u pitanju akcije iz Domovinskog rata koje je popratio kamerom.

Ovaj poznati snimatelj opisao je svoj doživljaj Ratka Mladića.


“Prvo je rekao da nas treba likvidirati”

“Mladića sam doživio kao psihopatu koji je ipak jako razumio moć medija i važnost kamera. Apsolutno je dominirao i prvih pola sata isključivo je vrijeđao našu ekipu. Kada je došao, prvo što je rekao bilo je da se trebaju likvidirati svi oni koji nisu pripadnici vojske u našem timu. Nastupio je bahato i s uvredama… Potpuno je kontrolirao situaciju i razgovarao na način da bi s lakoćom svakoga uvjerio u ono što priča. Nije mi bilo svejedno, a onda smo naknadno doznali da je bio bijesan jer je na putu do pregovaračkog mjesta njegov transporter napadnut i oštećen u selu Potravlje, i to od strane Kotromanovića i tamošnjih mještana.”, opisuje Petar Malbaša vrlo napete trenutke provedene u društvu ratnog zločinca i donosi riječi koje mu je Mladić izgovorio u kameru.

“Pod tim vašim gardistima živjet ću još hiljadama godina jer sam za njih nevidljiv i neuništiv. Brana (Peruća) će biti minirana, a vi znate da sam ja vojnik. Ja kad vučem poteze, vučem poteze koji nešto znače – da matiraju protivnika. Vi znate da je miniran i Maslenički most. I to vi znate da sam ja lično uradio sa mojim ljudima i proverio. Što ja uradim, znači da je efikasno i kvalitetno i u to ne treba sumnjati. Da su potezi vrhunski izvedeni, energično i odlučno i da ja zato diktiram situaciju u Dalmaciji.”

Kako je to izgledalo, pogledajte na 8:17 minuti video zapisa.

Autor:Snježana Vučković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.