Foto: MORH / J. Kopi

ODANA POČAST LEGENDARNOM GENERALU PAUKU: ‘Jedan od heroja koji su u Domovinskog ratu dali najviše’

Autor: Dnevno

U Općini Marina u petak, 9. listopada 2020. godine, obilježena je 25. obljetnica pogibije general-bojnika Andrije Matijaša – Pauka.

Uz članove obitelji generala Matijaša, njegove prijatelje i veterane 4. gardijske brigade, obljetnici su prisustvovali izaslanik ministra obrane Republike Hrvatske i državni tajnik Zdravko Jakop, izaslanik predsjednika RH i vrhovnog zapovjednika OS RH i načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-pukovnik Boris Šerić, izaslanik predsjednika Vlade RH i posebni savjetnik predsjednika Vlade RH za obranu Damir Krstičević i ostali predstavnici Hrvatske vojske, Splitsko-dalmatinske županije, Grada Splita te drugi.

Foto: MORH / J. Kopi

Prisjećajući se herojstva generala Matijaša, državni tajnik Jakop istaknuo je kako je general-bojnik Andrija Matijaš jedan je od onih čiji će lik i djelo zauvijek biti prožeti kroz vrijednosti današnje moderne Hrvatske vojske i Hrvatske države.

“O Andriji Matijašu teško je govoriti bez epiteta vitez, heroj ili junak. Njegov ratni put pun je pobjeda koje je ostvario kao jedan od najvećih stručnjaka za tenkove i oklopnu borbu“ istaknuo je te dodao kako je on jedan od heroja koji su u Domovinskog ratu dali najviše što su znali i najviše što su mogli, dali su sebe, svoje živote, svoje znanje da bi mi danas mogli živjeti u samostalnom suverenoj Republici Hrvatskoj, poručio je državni tajnik Jakopa.

Foto: MORH / J. Kopi

Izaslanik predsjednika RH i vrhovnog zapovjednika OS RH i načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-pukovnik Boris Šerić rekao je kako je general Matijaš postavio visoke moralne standarde hrvatskog vojnika u Domovinskom ratu istaknuvši: „Lik i djelo generala Matijaša su istovremeno i naš ponos i velika obveza da svakim danom kao ljudi i vojnici budemo bolji. Uspomena na njega naša je trajna obveza, a svi naši uspjesi neka budu u spomen i trajna zahvala njemu“.

Posebni savjetnik predsjednika Vlade RH za obranu Damir Krstičević istaknuo je kako mu je bila čast rame uz rame služiti Hrvatskoj s generalom Andrijom Matijašom – Paukom.

“Mene i Andriju kao i mnoge hrvatske branitelje povezala su ratna zbivanja početkom 90-ih i želja da pomognemo našoj domovini na putu do slobode. Bio je moj suborac, moj mentor, moj prijatelj. Andrija je uistinu bio istinski ratnik, ali prije svega čovjek topla srca i pun razumijevanja. Andrija je već za života postao legenda“, istaknuo je.
Foto: MORH / J. Kopi

Na groblju u Pozorcu članovi obitelji i izaslanstva položili su vijence na grobu Andrije Matijaša – Pauka, a u crkvi “Svetog Jakova” u Marini misu zadušnicu predvodio je župnik don Josip Mudronja.

General bojnik Andrija Matijaš – Pauk bio je pripadnik 4. gardijske brigade od 1992. godine, do svoje pogibije 9. listopada 1995. tijekom akcije “Južni potez”, u sukobu sa srpskim snagama na ulazu u Mrkonjić-Grad u Bosni i Hercegovini.
Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.