Foto: Avaz

Očajne Bošnjakinje mole: ‘Zaustavite Dodika, nastavlja sa zločinima nad nama i Hrvatima’

Autor: Dnevno,hr/S.V.

Udruga Pokret “Majke enklava Srebrenica i Žepa” reagiralo je na izjave Milorada Dodika u kojima se poziva na povratak izvornom Daytonskom sporazumu.

“Kako već dugi niz godina Milorad Dodik, a za potrebe vlastite promocije, poziva ili zahtjeva ili uvjetuje na samo poštivanje izvornog Daytonskog sporazuma i da on, a ni RS neće od toga odstupiti, pri tome naravno, korisiti isključivo Dayton ili djelove Daytonskog sporazuma koji mu odgovaraju”, kažu u priopćenju.

PREMINULA SREBRENIČKA MAJKA: Ubili su joj tri sina, supruga i 17 nećaka

Postoji dio sporazuma kojeg Dodik ne spominje

Srebreničke majke istaknule su Anex VII Daytonskog sporazuma kojeg Dodik, kažu, nikad ne spominje, a postoji i razlog zašto.

“Upravo je Anex VII uvjet za vraćanje osnovnih ljudskih prava koje su definirane Ustavom BiH koji je također dio Daytonskog mirovnog sporazuma. Naravno, Anex VII bi trebao biti temelj svih razgovora, jer on podrazumijeva siguran povratak protjeranih na svoja ognjišta, a podrazumijeva i ostvarivanje svih ostalih prava koje proizlaze iz Ustava.”

Foto: Antonio Balic / CROPIX

Traže pomoć međunarodne zajednice

Međutim, tvrde ove žene, postoje ozbiljna istraživanja koja upućuju da je MUP RS svojim angažmanom doprinio da povratak protjeranih Bošnjaka i Hrvata bude minoran, a i oni najuporniji koji su se vratili, budu izloženi raznim napadima koje MUP RS nikada i ne istražuje.
“Pozivanje na izvorni Dayton bez Anexa VII je krajnje šovinistički i predstavlja nastavak zločina nad Bošnjačkim i Hrvatskim narodom u RS”, kažu u priopćenju uz zahtjev da službena BiH kao i međunarodna zajednica zaustave namjere Milorada Dodik, te da zaštite povratnike u RS.
Autor:Dnevno,hr/S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.