Foto: MUP

OBRANA EUROPSKE GRANICE: Hrvati u Poljskoj i Italiji predvode obuku europske granične i obalne straže

Autor:

Nakon sudjelovanja u izradi programa za Frontexove stalne snage te provedbi online faze obuke, djelatnici Policijske akademije i Mobilne jedinice za provedbu nadzora državne granice u poljskom Koszalinu i Ketrzynu te u talijanskom Bariju predvode obuku europske granične i obalne straže, izvijestilo je Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP).

Agencija za europsku graničnu i obalnu stražu (Frontex) od lipnja ove godine obučava buduće pripadnike stalnih snaga europske granične i obalne straže, a  prvoj kampanji ukupno će primiti više od 700 ljudi, koji će proći šestomjesečnu obuku i testiranje kako bi se osiguralo da vladaju vještinama potrebnima za zajedničko djelovanje na vanjskim granicama EU-a, u skladu sa zakonskim okvirom i etičkim standardima EU-a.

Stalne snage pomagat će, dakle, članicama Europske unije u nadzoru granica i upravljanju migracijama djelujući pod zapovjedništvom nacionalnih policija. Njihove će zadaće uključivati provjeru identiteta i dokumenata, nadzor granice, prikupljanje i dijeljenje informacija o stanju na granicama EU-a i izvan njih, potrage i spašavanja, borbu protiv prekograničnog kriminala te vraćanje ljudi koji se ilegalno nalaze u Europskoj uniji.

“Treba napomenuti kako je, sukladno s Uredbom (EU) 2019/1896 Europskog parlamenta i Vijeća o europskoj graničnoj i obalnoj straži, Hrvatska u obvezi sudjelovati u osposobljavanju Frontexovih stalnih snaga, te se u izradu i provedbu programa obuke uključila i Policijska akademija, kao jedna od najaktivnijih Frontexovih partnerskih akademija. Naime, Mirjana Abramović, Aleksandar Čubrilo i Martina Grdinić s Policijske akademije te Krešimir Kaniža iz Mobilne jedinice za provedbu nadzora državne granice, inače certificirani Frontexovi treneri, trenutno predvode provedbu teorijske i praktične nastave Modula 5 „Zaštita državne granice“ u poljskom Koszalinu i Ketrzynu”, ističe MUP.

Hrvatski tim specijalizirao se za provođenje praktične nastave vezane za sustav nadzora državne granice, zadaće granične policije u nadzoru državne granice, aktivnosti granične policije u ophodnji te uporabu opreme za nadzor državne granice. Kako bi vježbe bile što vjernije realnim situacijama na terenu, na zahtjev Frontexa u pomoć hrvatskim trenerima u Koszalinu uputili su se i Siniša Jasić s Policijske akademije te Natalija Jovan iz PU zagrebačke. Njihov će zadatak biti da iskustvo koje su stekli u brojnim praktičnim Frontexovim obukama u Hrvatskoj primjene kako bi i budućim stalnim snagama osigurali da u realnim uvjetima procijene vlastite jake i slabe strane te se na taj način najbolje pripreme za zadaće koje ih očekuju na vanjskim granicama Europske unije od siječnja 2021. godine.
“Obuku u Koszalinu nadziru predstavnici Frontexa zaduženi za kontrolu kvalitete i mogu reći da možemo biti ponosni na izvješće o nastavi koju provode hrvatski treneri, koji su još jednom dokazali snagu i vrijednost hrvatskih stručnjaka. Puno je truda i znanja uloženo, a ja mogu samo još jednom naglasiti koliko sam ponosna na timski duh koji smo zajedno izgradili čak i u ovim za sve nas nezavidnim vremenima te poručiti: ostanite covid negativni i duhom pozitivni”, zaključila je Mirjana Abramović svoj boravak u Koszalinu.

Osim toga, u ovom trenutku u obučnom centru u talijanskom Bariju nalazi se Hrvoje Marić, pomoćnik voditeljice Policijske škole “Josip Jović”, koji se već više puta dokazao svojim znanjem, sposobnostima i rezultatima te sada sudjeluje u realizaciji Modula 3, odnosno obuci policijskog naoružanja i gađanja.

S hrvatskim stručnjacima u obuci europske granične i obalne straže sudjeluju i njihovi kolege iz Italije, Rumunjske, Grčke, Nizozemske, Portugala i dr., a zajednički im je cilj spriječiti prekogranični kriminal i nezakonite migracije te pridonijeti zaštiti ljudskih prava, ranjivih skupina i djece, poštujući pošten i nepristran tretman, nediskriminaciju i ljudsko dostojanstvo iznad svega, zaključuju.
Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.