Hina

OBLJETNICA TRAGEDIJE: Počelo obilježavanje ‘Žrtve Borovo naselja za Domovinu’

Autor: Hina

Obilježavanje 27. godišnjice stradanja hrvatskih branitelja i civila Borova naselja počelo je u ponedjeljak komemorativnim skupom pod sloganom “Žrtva Borovo naselja za Domovinu” održanim pred ostacima u Domovinskome ratu srušene zgrade vukovarskog Borovo commerca, u čijem podrumu je tijekom velikosrpske agresije bio odjel Ratne bolnice.

Po podacima vukovarskih braniteljskih i stradalničkih udruga, na sam dan okupacije Borova naselja, u toj je gradskoj četvrti ubijena 51 osoba, a u cijelom je Borovu naselju poginulo 176 hrvatskih branitelja i civila. U podrumu Borovo commerca bilo je oko 800 ranjenika, a njih 115 je odvedeno u nepoznato i ubijeno.

“Ovdje se dogodio grozan zločin jer je agresor znao da se u podrumu nalaze ranjenici ali ga to nije spriječilo da tenkovima tuče ovu zgradu, koje danas više nema”, kazao je vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.

Penava je ocijenio kako jučerašnja Kolona sjećanja koja je prošla Vukovarom može svima služiti na čast jer je bila dostojanstvena.

Po riječima predsjednice udruge Vukovarske majke Mande Patko, ni nakon 27 godina od počinjenih zločina tuga i bol nisu ništa manji. Također je upozorila kako je puno vremena prošlo od zadnjih identifikacija i pronalaska grobišta, a za to krivi sve prijašnje Vlade.

Nakon prigodnog komemorativnog programa, u Koloni sjećanja sudionici obilježavanja zaputili su se do Župne crkve Gospe Fatimske, gdje će misu zadušnicu predvoditi župnik Župe sv. Euzebija i Poliona iz Vinkovaca mons. Tadija Pranjić.

Bacanjem vijenca u Dunav u Borovu bit će odana počast stradalima na tome mjestu, a odat će se i počast ubijenim hrvatskim braniteljima i civilima čija su tijela ekshumirana iz masovne grobnice između Borova i Dalja.




Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.