Foto: MHB/Ilustracija

NESTALI SPAŠAVAJUĆI RANJENIKE! Identificirani su ostaci dvojice branitelja: Evo o kome je riječ

Autor: Dnevno.hr/S.V.

Na Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku u Zagrebu provedena je završna identifikacija posmrtnih ostataka iz Domovinskoga rata, na kojoj su identificirani posmrtni ostaci dvojice hrvatskih branitelja, javljaju iz Ministarstva hrvatskih branitelja koje je ujedno i organizator identifikacije.

Identificirani su hrvatski branitelji Ratimir Dragić (1955.) i Ivo Ban (1964.), pripadnici pričuvnog sastava MUP-a nestali 11. listopada 1991. u Kukunjevcu u Požeško-slavonskoj županiji u akciji spašavanja ranjenika.


Područje nestanka pretraživano je u više navrata, a prilikom terenskog izvida tijekom lipnja ove godine pronađeni su i ekshumirani njihovi posmrtni ostaci, koji su potom prevezeni na Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku, gdje su identificirani DNA metodom.

Uz članove obitelji, identifikaciji su nazočili potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i predstojnik Zavoda za sudsku medicinu i kriminalistiku prof. dr. sc. Milovan Kubat te ravnateljica Uprave za zatočene i nestale Ivona Paltrinieri sa suradnicima, kao i predsjednica Udruge obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja Jasna Jug.

“Neumorno i predano radimo na traženju osoba nestalih u Domovinskom ratu, rješavanje tog bolnog pitanja za nas je prioritet, a kolika je to bol znaju samo obitelji koje traže svoje najmilije. Drage obitelji, ovo je trenutak kada prestaje vaša agonija duga tri deseljeća, vi ste danas napokon saznali istinu i vjerujem da je veliko olakšanje sad kada znate da će vaši bližnji počivat u miru,“ poručio je ministar Medved članovima obitelji identificiranih hrvatskih branitelja te izrazio nadu da će i druge obitelji koje traže svoje najmilije dočekati taj dan, dodajući kako je traženje osoba nestalih u Domovinskom ratu iznimno zahtjevan i osjetljiv proces.

Također je ponovio apel svima koji mogu pomoći u pronalasku nestalih osoba, da svoja saznanja podijele s Ministarstvom hrvatskih branitelja ili drugim nadležnim tijelima Republike Hrvatske kako bi pridonijeli u rješavanju ovog prioritetnog humanitarnog pitanja posljedica velikosrpske agresije na Hrvatsku.

Nakon današnje identifikacije, Republika Hrvatska putem Ministarstva hrvatskih branitelja traga za 1832 osobe nestale i smrtno stradale tijekom Domovinskoga rata.

Autor:Dnevno.hr/S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.