fbpx
Foto: Screenshot

‘OBA SU PALA!’ Sreća ovog heroja kratko je trajala: Poginuo je nakon par godina na razminiravanju

Autor: Dnevno.hr/S.V.

“Obadva, obadva! Oba su pala!”, uzviknuo je na današnji dan hrvatski branitelj Filip Gaćina i tim riječima ushita ušao u legendu.

Povik prepun entuzijazma i sreće, teško da u današnje vrijeme može ičim biti izazvan, no u vremenima ratovanja protiv nadmoćne megavojne sile kakva je bila JNA, bila je riječ o uistinu velikom podvigu.

Sreća mladog Primoštenca trajala je samo par godina

Na današnji dan 1991. godine bilo je ukupno 55 preleta vojnih aviona JNA nad šibenskim krajem. Sa bitnice Zečevo između Primoštena i Rogoznice srušena su dva aviona tipa ‘Jastreb’, a zahvaljujući snimatelju Ivici Bilanu i euforiji mladog Primoštenca Gaćine, nastala je kultna snimka koja je isti dan prikazana na HRT-u i izazvala oduševljenje i euforiju građana.


Filip Gaćina koji je proživio cijeli Domovinski rat, u 30. godini života poginuo je 19. rujna 1998. u razminiranju šume u zaselku Narančići u Pridragi kao pripadnik postrojbe za razminiranje Mungosi. Da tragedija bude veća, to razminiranje trebao je biti njegov zadnji pirotehničarski teren.

Kako je nastala legendarna snimka

“Kad sam se prijavio u gardu sa sobom sam ponio i kameru. Rujanski rat proživio sam sa šibenske strane mosta. Iz vojarne u Zečevu u kojoj sam se zatekao stalno sam vidija guste oblake dima iz pravca Šibenika i mojih Vodica. Teško je bilo gledati ih i znati da su svakodnevno granatirani, i sa kopna i iz zraka. Iz Bihaća i Mostara redovito su dolijetali avioni i raketirali i Šibenik i Vodice. Među ostalim, teško su oštetili  šibensku katedralu, a vodičko gospino svetište na Okitu potpuno su sravnili sa zemljom. U jednom od tih svojih prelijetanja Zečeva, a bilo je to u predvečerje 21. rujna,  naišli su na ‘raspoložene’ hrvatske gardiste  Damira Fržopa, Dražena Bilaća,  Gorana Pauka i Nevena Livajića koji su ih oborili trocijevcem i strijelom. Događaj je popraćen euforičnom reakcijom Ante Ivice Klarića i posebice Filipa Gaćine čiji je uzvik ‘oba dva…’ uistinu ušao u legendu i postao česta uzrečica”, ispričao je autor snimke Ivica Bilan.

 

Autor:Dnevno.hr/S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.