Foto: Domovinski rat

O Borbenoj skupini 1 Hrvati ne znaju gotovo ništa: Ovi dečki imali su poseban zadatak u ratu

Autor: Dnevno.hr/S.V.

Temeljem zapovijedi načelnika Glavnog stožera Hrvatske vojske, u skladu s trenutnom situacijom na prostoru Zbornog područja Gospić, zapovjednik 1. gardijske brigade “Tigrovi” Marijan Mareković na današnji dan, 12. ožujka 1993. godine, zapovjedio je formiranje Borbene grupe 1.

Borbena grupa ustrojena je od vlastitih brigadnih snaga – 82 pripadnika 3. bojne koje je predvodio Ante Anić, 70. pripadnika 2. satnije 2. bojne koje je predvodio Tomislav Milovac, 40 pripadnika 3. satnije 2. bojne koje je predvodio Stipe Nimac,  i Oklopno-mehaniziranog voda s tri tenka i borbeno-oklopnim vozilom na čelu s Nenadom Babićem.

Zatim, Haubički vod na čelu sa Željkom Sukobljevićem, protuoklopni vod na čelu s Ivanom Filkovićem, Inženjerijski vod na čelu s Ivanom Smolčecom, desetina veze na čelu s Damirom Đonlagićem te izviđački vod na čelu s Renyjem Cappuccyjem.

Foto: Wikipedija

Izviđali gospićko područje

Za zapovjednika Borbene grupe imenovan je Božo Kožul, a za koordinatore sa Zbornim područjem Gospić Eduard Butjer i Stjepan Gašljević. Zadaća novoformirane grupe bila je temeljito izviđanje svih mogućih pravaca bojnog djelovanja i priprema i izrada potrebne dokumentacije za djelovanje, piše povjesničar Borna Marinić.

ZAGRIJANI RAKIJOM, RASPJEVANI BELI ORLOVI UPALI U SELO: Riječki heroji ih osramotili za sva vremena

Sve do rujna 1993. izviđano je cijelo bojište na gospićkom području te su utvrđeni pravci mogućeg djelovanja. U tim okolnostima odbacivanje neprijatelja nije bilo tako jednostavna zadaća, pogotovo zato što su bile prisutne snage UNPROFOR-a koje su uporno inzistirale na održavanju crte razgraničenja.
Izvješća su svakodnevno dostavljana načelniku Glavnog stožera Hrvatske vojske generalu Janku Bobetku te su poslužila za uspješno izvođenje oslobodilačke operacije hrvatskih snaga “Medački džep”. Nakon te operacije, u kojoj oslobođeno područje u dolini rijeke Like, između Gospića i sela Medak, stanje na bojištu u zoni odgovornosti Zbornog područja Gospić se mijenja. U skladu s novonastalom situacijom Borbena grupa 1 1. gardijske brigade “Tigrovi” je rasformirana.
Autor:Dnevno.hr/S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.