Foto: MORH/ J. Kopi

Novi Nuklearno-biološko-kemijski laboratorij na vojnom učilištu: Čemu će služiti?

Autor: Dnevno.hr/S.V.

Ministar obrane Mario Banožić i ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs uz predstavnike akademske zajednice obišli su novi Nuklearno-biološko-kemijski laboratorij na Hrvatskom vojnom učilištu “Dr. Franjo Tuđman”, a povodom završetka prve faze njegovog infrastrukturnog uređenja.

Bomba iz MORH-a: Na račun im sjedaju milijuni, doznajemo što sve nabavljaju


Cijeli projekt financiran je sredstvima Fonda solidarnosti Europske unije, a laboratorij će se koristiti za potrebe vojnih sveučilišnih studija i Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije.

Ministar obrane Mario Banožić zahvalio je svima koji su sudjelovali u realizaciji ovog izazovnog projekta istaknuvši kako je cijeli projekt primjer dobre suradnje Ministarstva obrane, Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman” i Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu.

Projekt važan za obrambenu indistriju, ali i gospodarstvo

Foto: MORH/ J. Kopi

“Ovaj laboratorij uspješan je primjer povlačenja sredstava iz Fonda solidarnosti, ali i pokazatelj uspješne suradnje Hrvatske vojske s akademskom zajednicom. Upravo je takva suradnja jamstvo kvalitete provedbe nastavnih programa, ali i platforma za istraživačke i znanstvene iskorake”, rekao je ministar obrane.

“Stvaramo sveučilište na kojem će se uz vojne, razvijati i civilni kadrovi”, kazao je i dodao kako ovakav projekt ima i dodanu vrijednost i potpora je za razvoj gospodarstva.

“Uvjeren sam kako će ovakav laboratorij, osim što će razvijati znanja i vještine studenata i naše vojne kapacitete, u budućnosti biti važan i za gospodarski segment te za obrambenu industriju. Uz neophodnu kvalitetnu izgradnju infrastrukture, gradimo jedan ozbiljan znanstveno-istraživački centar po civilno-vojnom modelu koji će voditi upravo akademska zajednica uz vojnu potporu”.

Povezivanje vojnih i civilnih elemenata

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs zahvalio je ministru Banožiću na potpori i razumijevanju za realizaciju ovog projekta i uputio je čestitke svim sudionicima na uspješnoj realizaciji ovog projekta koji spaja potrebe i nužnost i daje dodanu vrijednost.
“Ovo je pokazatelj koliko je važna povezanost vojnih i civilnih elemenata. Očekujemo suradnju svih institucija na budućim znanstveno istraživačkim projektima”, poručio je ministar Fuchs.

Rektor Sveučilišta u Zagrebu Stjepan Lakušić zahvalio je ministru Banožiću, ministru Fuchsu i Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine na potpori te izrazio zadovoljstvo što akademska zajednica zajedno s Hrvatskom vojskom ostvaruje dobru suradnju, a ovaj projekt, rekao je, dobar je primjer suradnje u obrazovnom, znanstveno- istraživačkom dijelu te u dijelu vojnog obrazovanja.

 
Autor:Dnevno.hr/S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.