screenshoot

NOVE OPTUŽNICE IZ BOSNE? Nemir u redovima HVO-a zbog oprečnih informacija

Autor: Snježana Vučković

Predsjednik Hrvatskog generalskog zbora Pavao Miljavac u petak je komentirao hašku presudu BiH šestorki ustvrdivši da bosansko-hercegovački sudovi imaju veliki broj pripremljenih optužnica protiv časnika HVO-a i nekih hrvatskih generala.

“Sud u BiH ima veliki broj pripremljenih optužnica. Preko deset godina određene institucije u BiH pripremaju optužnice i s elaboratima i lažnim svjedocima, cijeli niz toga je pripremljeno. Ne znam kada će BiH krenuti s procesom, no presuda šestorki je “vjetar u leđa” da se procesuira što više hrvatskih časnika. Ako procesuirate generale, više i niže časnike, pitanje je što je s hrvatskom populacijom u BiH. Ti će ljudi biti prisiljeni okrenuti se Hrvatskoj i dolaziti u Hrvatsku, a to je za Hrvatsku katastrofalno, da se napuštaju vjekovni teritoriji na kojima su Hrvati živjeli”, izjavio je Miljavac.

Spoznaje koje ima Pavao Miljevac vrlo su zabrinjavajuće, posebno jer dolaze u ovako osjetljivom trenutku, no pitanje je treba li ih uzeti s rezervom obzirom da ministar branitelja Tomo Medved tvrdi kako on nema takve informacije:

“Ministarstvo hrvatskih branitelja za sada nema informacije o podizanju novih optužnica u BiH protiv bivših pripadnika HVO-a, a hrvatska Vlada intenzivno komunicira s Vladom BiH”, kazao je ministar.

Unatoč tome, Medved je poručio braniteljima da je hrvatska Vlada uz njih, te da “neće dopustiti nikakav progon i iskrivljavanje povijesti”. Zbog oprečnosti ovih informacija, među pripadnicima HVO-a nastao je nemir i neizvjesnost.

Autor:Snježana Vučković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.