fbpx
Foto: Privatna arhiva

NJEZINO DIJETE (4) JE UBIJENO U PIDŽAMICI: Mučna likvidacija male Martine ’92. u Borovu Selu

Autor: Snježana Vučković

U noći s 20. na 21. ožujka 1992., pripadnici srbijanske paravojske su u Borovu Selu hicima iz automatskog oružja ubili Martinu Štefančić, djevojčicu od četiri godine, zajedno s njezinom bakom.

Oko 3 sata ujutro, četiri naoružane osobe otvorile su rafalnu paljbu po prozoru dnevne sobe obitelji Štefančić, u Radničkoj ulici na broju 49, u Borovu Selu. U kući je bila malena Martina, baka Bernadica i Martinin stric Željko. Željka su teško ranili i pustili da iskrvari u mukama, a četverogodišnju Martinu i baku Bernadicu ubili na licu mjesta. Željko je nekim čudom ostao živ.

Foto: Privatna arhiva

Majka u patnjama

Suze Martinine majke Rozike, ne presušuju ni danas, 31 godinu nakon gnjusnog zločina.


“Martina je bila moje prvo i jedino dijete… Biti pored njezina groba mi je jedina utjeha”, kazala nam je Rozika prilikom jednog razgovora.

Posebnu bol izaziva obdukcijski nalaz ubijene djevojčice:

Foto: Privatna arhiva

Potresan nalaz

“Martina Štefančić, 4 godine, visoka 110 cm, Obučena u pidžamu… Kosa smeđa, dužine oko 20 centimetara. Dlan lijeve ruke se nalazi na prednjoj strani grudnog koša, a desni dlan ispod zatiljka. Zubni status: mliječni. Na desnoj strani grudnog koša i na prednjoj strani vrata ispod brade nalaze se ulazne strijelne rane, 4 na grudnom košu i 1 na vratu. Na leđima lijevo 3 izlazne strijelne rane.”

Nikola Kajkić je 07. ožujka 2023. godine, kao nezavisni županijski vijećnik u skupštini Vukovarsko-srijemske županije, Načelniku Općine i Općinskom vijeću Borova sela podnio prijedlog da se jedna ulica u Borovo selu imenuje nazivom Martine Štefančić.

Općini Borovo Selo upućen zahtjev za imenovanje ulice po Martini. Ignoriraju ga.

Foto: Privatna arhiva

“Ignoriraju prijedlog… Nisam dobio nikakav pisani odgovor za razliku od općine Cerna kojoj sam 01. ožujka 2023. godine podnio isti zahtjev za imenovanje ulice po obitelji Olujić. Načelnik općine Cerna mi je potvrdio prijem zahtjeva, a za nekoliko dana odgovorio mi je da je prihvaćen i da će na inicijativu udruge maloljetnih branitelja iz domovinskog rata, u Cerni jedan park nositi naziv po ubijenoj obitelji. Iz Borova Sela ništa… To je ta razlika između dobra i zla”, kaže Kajkić.
Autor:Snježana Vučković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.