Foto: Screenshot/YT

Njena Antonija je najmlađa žrtva Domovinskog rata: Bila je stara samo jedan dan

Autor: Dnevno.hr/S.V.

Dušica Zeko bila je trudna kada se Vukovar 1991. godine našao na udaru velikosrpske agresije. Iako je njezin suprug Niko navaljivao da napusti grad, ona to nikako nije htjela već je nastavljala s radom u administraciji vukovarske bolnice. I dok su napadi bili sve žešći, a njezin suprug na prvoj crti – Dušica je osjetila bolove u trbuhu.

Ovaj prekrasni, vukovarski bračni par u podcastu povjesničara Borne Marinića “Gdje si bio ’91?” ispričao je svoju ratnu priču, a dio u kojem se Dušica prisjetila porod posebno je emotivan i potresan.

Granata pogodila agregat, inkubator prestao raditi…

Naime, deset dana uoči pada, prerano je na svijet, kao nedonošče, pod paljbom i kišom granata – stigla djevojčica. Kada ju je otac došao vidjeti s prve crte, odmah se vratio počasiti suborce iako je pred pad grada bilo teško naći bilo što čime bi se počastili.

Na žalost, radost Dušice i Nike nije dugo trajala. idućeg dana bolnica je kao i mnogo puta do tad bila meta napada, a jedna granata pogodila je agregat koji je prestao raditi i bolnica je ostala bez struje. Prestao je raditi i inkubator u kojem je bila njihova djevojčica koju su uspjeli krstiti imenom Antonija.

Foto: Ani Galović/Mama, ne vidim nebo

Beba je živjela samo jedan dan

Djevojčica je preminula, a njezino tjelešce je spremljeno u neku kutiju prije nego li je majka uspjela i dotaknuti. Antonija je tako, na neki način, postala najmlađom žrtvom Domovinskog rata.

“Pričesti ili takvi momenti, to je teško. Vidim te curice i… Uvijek imam osjećaj da je ona tu. Sudbina je htjela da moj sin ima djevojku koja je rođena na isti datum kao i Antonija. Kao da mi je život nadoknadio kćer”, kazala je Dušica.
DJEVOJKA KOJA JE PROGOVORILA O DJECI UBIJENOJ U VUKOVARU: ‘Ne zamjerite mi moje emocije…’

Ova iznimna žena nakon svega donijela je nevjerojatno hrabru odluku: netom nakon poroda dok je još bila slaba i iscrpljena i potresena zbog smrti svog djeteta, odlučila se na proboj sa suprugom. Tada je, kaže, dobila neobjašnjivu snagu.
Dušica i Niko probojem su se iz Vukovara domogli slobode. Ovim prekrasnim ljudima u progonstvu se rodio sin Dino koji je danas hrvatski vojnik.

Autor:Dnevno.hr/S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.