Dnevno.hr

NISU SVI KRATKOG PAMĆENJA: ‘Želim na uvid ratni put Milana Kujundžića’

Autor: S.V.

U povodu obilježavanja Oluje koja je završila 7. kolovoza 1995. godine, supredsjednik Slobodne Hrvatske Ivan Pokupec poslao je ministru branitelja Tomi Medvedu otvoreno pismo u kojem aktualizira pitanje maćehinskog odnosa Vlade prema velikom broju branitelja te sve većem broju onih koji taj status dobivaju na temelju lažnog ratnog puta.

Pokupec izričito navodi primjer Medvedova kolege Milana Kujundžića te traži pismeno očitovanje o ratnom putu aktualnog ministra zdravstva:

Dokad će se ignorirati javna tajna?

“Ovih smo dana diljem Hrvatske s ponosom obilježavali Dan domovinske zahvalnosti, Dan pobjede i Dan hrvatskih branitelja. No, kao i svake godine, ti nas blagdani neminovno podsjećaju na sve one branitelje prema kojima su se vlade ponijele maćehinski, dok je, s druge strane, sa svakom godinom sve teže ignorirati javnu tajnu da kolo u toj po pulaciji vode lažni branitelji i glasačka mašinerija HDZ-a”, rekao je Pokupec, koji se ministru Medvedu obratio osobno:

“Smatram, a vjerujem da ćete se kao branitelj složiti sa mnom, da su oni koji koriste braniteljski status na temelju laži i prijevare ponajveća sramota današnje Hrvatske i pljuvačka na žrtvu svih poginulih i stradalih u obrani naše domovine. S tim na umu, dužnost nam je i obaveza uhvatiti se ukoštac s talogom lažnih branitelja i lažnih ratnih vojnih invalida. Time ćemo iskazati najdublje poštovanje onima koji su za Hrvatsku žrtvovali svoje živote, zdravlje, mladost…”, smatra dopredsjednik Slobodne Hrvatske, koji u nastavku kaže:

Što s presudom?

“Dopustite mi da u tome povedem primjerom… Naime, ako je vjerovati biografiji vašeg stranačkog kolege, ministra zdravstva Milana Kujundžića, isti je dobar dio ratnoga razdoblja proveo na usavršavanjima u Njemačkoj, SAD-u te Mađarskoj. Unatoč zabrani tadašnjeg ministra zdravstva Andrije Hebranga da liječnici napuštaju Hrvatsku. Isti ga je javno optužio za lažiranje ratnog puta, nakon čega ga je g. Kujundžić tužio za klevetu, a proces – izgubio. Podsjećam i da je Zadarski sindikat branitelja zbog lažiranja ratnog puta zatražio ostavku gospodina Kujundžića na temelju presude suca Nenada Lukića s Općinskog kaznenog suda u Zagrebu. Ta presuda ukazuje na postojanje samo dviju mogućnosti:




1. Milan Kujundžić jest hrvatski branitelj te je lažno optužen i žrtva hrvatskog pravosuđa;
2. Milan Kujundžić nije hrvatski branitelj te kao netko tko se lažno predstavlja obnaša jednu od najviših funkcija u Vladi Republike Hrvatske.”

Uzimajući u obzir navedene činjenice, prof. Ivan Pokupec, supredsjednik Slobodne Hrvatske, zatražio je od resornog ministra službeno i pismeno očitovanje o ratnom putu te braniteljskom statusu dr. Milana Kujundžića, aktualnog ministra zdravstva Vlade Republike Hrvatske.




Autor:S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.