Braniteljski portal

NISU JOJ UVAŽILI STATUS BRANITELJICE! Odbijen zahtjev dr. sc. Ljiljane Zmijanović

Autor: S.V.

Odbijen je zahtjev dr. sc. Ljiljane Zmijanović kojim traži poništenje rješenja Državnog inspektorata, a koji je  sporio njezino ostvarivanje prava prednosti pri zapošljavanju na natječaju za ravnateljicu Nacionalnog parka Krka koje ima po svom statusu braniteljice.

Nakon natječaja za ravnatelja Javne ustanove u prosincu 2018. godine na putem kojeg je za ravnateljicu Nacionalnog parka Krka izabrana Nella Slavica, Zmijanović je podnijela zahtjev za ostvarivanje prava prednosti prilikom zapošljavanja, a zahtjev je usvojen jer je procijenjeno da je NP krka povrijedila pravo prednosti pri zapošljavanju kao hrvatskoj braniteljici.

Poigravanje sa zakonom

No, Javna ustanova NP Krka podnijela je žalbu na odluku u svibnju prošle godine Državni inspektorata, pa je Sektor za drugostupanjski postupak pravomoćnim rješenjem je odbio njen zahtjev za ostvarivanje prava prednosti. Stoga je Zmijanović protiv njih polovicom prošle godine podnijela tužbu Upravnom sudu Split, piše Slobodna Dalmacija.

 Konačno, koncem prošlog tjedna donesena je presuda kojom je odbijen tužbeni zahtjev Ljiljane Zmijanović. Naime, za rješenje spora mjerodavan je Zakon o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji. Taj Zakon kaže da će se, ako inspektor utvrdi da je ugovorom o radu povrijeđeno pravo prednosti, isti poništiti.

Razlog odbijanja je nevjerojatan

Ali, kod javnih ustanova ravnatelji se imenuju odlukom ministra. Iz odredaba koje su u Statutu Javne ustanove NP Krka proizlazi posebna narav mandatnog radnog odnosa ravnatelja u odnosu na “klasično” zasnivanje radnog odnosa. Mandatna radna mjesta (funkcije) inače se ne popunjavaju ugovorom o radu, već odlukom nadležnog tijela.

Ugovorom o radu, kojim bi eventualno bila počinjena povreda, tek se naknadno uređuju prava i obveze. Znači, ugovor o radu je deklarativan akt, dok je konstitutivni akt odluka o imenovanju ministra. U Zakon o hrvatskim braniteljima nisu na odgovarajući način usklađene odredbe kojim se uređuje imenovanje na mandatne funkcije za koje se radni odnos uspostavlja aktom prije samog ugovora o radu. Stoga je zahtjev hrvatske brniteljice dr.sc. Ljiljane Zmijanović odbijen.




Autor:S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.