fbpx
Foto: Ured Predsjednika

‘NISAM LAKO DONIO OVU ODLUKU!’ Milanović zagrmio pred vojnicima koji idu u NATO akciju: ‘Ne idete slučajno u Mađarsku’

Autor: Dnevno.hr/S.V.

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović sudjelovao je na svečanom ispraćaju 1. hrvatskog kontingenta (HRVCON) u sklopu aktivnosti ojačane budnosti NATO-a, u okviru borbene skupine pod vodstvom Mađarske, u Mađarsku.

U 1. hrvatskom kontingentu upućuje se 60 pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske (12 časnika, 36 dočasnika i 12 vojnika), a na svečanom ispraćaju u vojarni “110. brigade Hrvatske Vojske” u Kamenskom predsjednik Milanović poručio im je:

“Nisam ovo rutinski potpisao…”

“Kao vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske odgovorno tvrdim da vas niti u jednoj situaciji nećemo neodgovorno koristiti. Ima vas malo, a vaš prvi, primarni, jedini i Ustavni cilj je obrana Hrvatske i njezinog teritorija, njezinog naroda i stanovništva, na kraju i državne vlasti, demokratski izabrane državne vlasti. Moja dužnost je, vjerujem i naša dužnost kao vodstva hrvatske države, da razborito, oprezno i promišljeno donosimo odluke. Odluka o upućivanju pripadnika OSRH u Mađarsku nije jedna od onih Odluka koje sam s lakoćom i rutinski potpisao.”


Foto: Ured Predsjednika

Predsjednik kaže da danas ima malo više optimizma

“Ne idete slučajno u Mađarsku, to je susjedna zemlja, niste daleko od kuće”, nastavio je predsjednik Milanović koji smatra kako je pred nama nejasna, nesigurna jesen.

“Ali, imam malo više optimizma nego prije 5, 10 i 20 dana i čini mi se da bi svijet mogao biti razumniji i da će se ovaj užas završiti, a ljudski životi biti spašeni. Budite nam na ponos, predstavljate Hrvatsku, njezinu zastavu, njezinu povijest i tradiciju. U punoj vjeri i nadi da ova kriza u koju smo uvučeni i u koju je svijet uvučen ruskom agresijom na Ukrajinu neće potrajati slijedećih 10 godina želim vam puno sreće, da korektno i profesionalno odradite svoj posao”, zaključio je predsjednik Milanović.

Temeljem Odluke o sudjelovanju Oružanih snaga Republike Hrvatske u sklopu aktivnosti ojačane budnosti NATO-a u Mađarskoj u 2022. i 2023. godini uputit će se do 70 pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske, uz mogućnost rotacije. Borbena skupina 1. kontingenta brojat će Hrvatska vojska će sudjelovanjem u ovoj aktivnosti NATO-a dodatno razviti svoje sposobnosti, povećati razinu interoperabilnosti sa snagama drugih država članica te doprinijeti jačanju kolektivne obrane Sjevernoatlantskog saveza.

Autor:Dnevno.hr/S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.