fbpx
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

NIKAKVA PRAVA ZA SUDIONIKE DOMOVINSKOG RATA! Ministarstvo branitelja nudi im samo ‘moralnu satisfakciju’

Autor: S.V.

Povodom netočnih i nepotpunih objava u medijima vezano za pravilnike koji su u postupku javnog savjetovanja, Ministarstvo hrvatskih branitelja javno je reagiralo.

Kažu kako se “nijednim pravilnikom uvode nova prava, niti se otvaraju novi rokovi, već se razrađuje način ostvarivanja prava predviđenih zakonom, sukladno uvjetima određenim zakonom”:

“Netočno je da će osobe koje ostvare status sudionika Domovinskog rata moći ostvariti status i prava hrvatskog branitelja i hrvatskog ratnog vojnog invalida iz Domovinskog rata. Sudionici Domovinskog rata ne mogu ostvariti prava predviđena za hrvatske branitelje, ne podliježu vještačenju oštećenja organizma kao hrvatski branitelji, niti mogu ostvariti status i prava hrvatskog ratnog vojnog invalida iz Domovinskog rata”, kaže se u priopćenju.

Objasnili kako je riječ samo o moralnoj satisfakciji

Iz Ministarstva hrvatskih branitelja tvrde kako je ostvarivanje statusa sudionika Domovinskog rata samo je moralna satisfakcija za one koji ne ostvaruju status hrvatskog branitelja, ali su obavljajući dužnosti po nalogu Republike Hrvatske pridonijeli obrani suvereniteta RH, te iz toga ne proistječu nikakva druga prava.

“U potpunosti su neprihvatljivi pa i zlonamjerni navodi kako je riječ o ‘Medvedovim komisijama’. Vještačenje će preuzeti liječnička vijeća, a u postupku ostvarivanja prava hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, kao i civilnih stradalnika, i nadalje će sudjelovati stručni vještaci. Izmjenama i dopunama Zakona o hrvatskim braniteljima izostavljena je prethodna stručna procjena s ciljem ubrzanja ostvarivanja statusa HRVI iz Domovinskog rata.

Podsjećamo kako su nakon donošenja Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji uslijedila brojna medijska nagađanja o tisućama „novih branitelja“ i hrvatskih ratnih vojnih invalida, što se pokazalo potpuno neutemeljenim, kao što su neutemeljena i aktualna „predviđanja“ da će „još tisuće građana moći steći status branitelja i ratnih vojnih invalida”, zaključuje se u dopisu Ministarstva hrvatskih branitelja.

Autor:S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.