Screenshot

NIKADA NIJE SLUŽIO VOJNI ROK! Um opasnog diktatora: Bizarna smrt roditelja i siromaštvo doveli ga do raznih poremećaja

Autor: Dnevno.hr/S.V.

Slobodan Milošević na današnji dan 1991. položio je predsjedničku zakletvu na konstituirajućoj sjednici prve višestranačke Narode Skupštine Srbije u Beogradu. Ovim je činom Milošević samo zacementirao status srbijanskog vođe na kojem je aktivno radio još u 80-tima.

Ozračje u kojem je Milošević “vidio prostor” za stvaranje velike Srbije, bilo je idealno za realizaciju njegova plana. Smrt Tita koji je držao sve konce u rukama, pa odmah zatim sukobi s Albancima, nerješivo nacionalno pitanje u zemlji sa šest nacija i četiri jezika prožeto civilizacijskim i povijesnim različitostima, sve to mirisalo je na sukobe u kojima je najveći srbijanski lider namirisao priliku za teritorijalno širenje i promicanje sebe u kult ličnosti.

Gazio dojučerašnje prijatelje i gradio kult vlastite ličnosti

O njegovo nečasnoj ulozi u ratovima devedesetih, poprilično je poznato. Nakon što u svojoj zemlji 2000. godine nije priznao politički poraz, nastali su velik prosvjedi zbog čega je pod optužbom za korupciju i nasilje – uhićen od novodošlih srpskih vlastodržaca Ubrzo nakon toga, u lipnju 2001. godine predan je Međunarodnom sudu u Haagu za zločine u bivšoj Jugoslaviji. Optužnica ga je teretila za zločine na Kosovu, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, no pet godina nakon uhićenja, pronađen je mrtav u u svom krevetu u pritvorskoj jedinici UN-a u Scheveningenu.

Tijekom njegove vladavine, a osobito u vrijeme njegova pritvora i posebno nakon smrti, Milošević je bio neiscrpna tema različitih psihologa i psihijatara koji su, ponirući u njegovo djetinjstvo i privatan život, pokušavali proniknuti u um opasnog diktatora.

Narcisoidan i istodobno nesiguran

Tako je zabilježeno mnoštvo činjenica i zaključaka zbog kojih se Milošević u psihijatrijskim krugovima definirao kao “klasični psihopat”.

Miloševićev otac, crnogorskog podrijetla, bio je pravoslavni svećenik, a počinio je samoubojstvo, kao i Miloševićeva majka. Obitelj je bila iznimno siromašna i tu su budućeg predsjednika započeli prvi kompleksi manje vrijednosti. To ga nije spriječilo da postane uspješnim studentom prava koji je vrlo brzo postao blizak sa studenticom Mirjanom Marković koja mu je naknadno postala supruga. Osnažen ambicioznom Mirjanom, Milošević je počeo ubrzano politički napredovati, ne birajući ni sredstva ni cilj, gazeći usput bliske prijatelje koji mu više nisu bili od koristi. Iako je iz njegovih odlučnih nastupa narcisoidnost bila očigledna, psiholozi su zaključili da je bio nesiguran sve do smrti. Upravo ta nesigurnost i kukavičluk, mogli su biti razlogom njegova izbjegavanja vojne uniforme jer je poznato da nikada nije odslužio vojni rok, iako se upravo kao takav uspio nametnuti kao najveći militaristički vođa i poticatelj na ratove 90-tih.




Autor:Dnevno.hr/S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.