Foto: Privatna arhiva/Dalmatinski portal

Nije ni čudo što se opire Plenkoviću: Anušić je kao klinac upao na srpski teritorij i oteo pušku

Autor: Dnevno.hr/S.V.

Ivan Anušić aktualni je župan Osječko-baranjske županije i budući ministar obrane te potpredsjednik Vlade.

Anušić je rođen je 13. listopada 1973. godine u Osijeku, no godine ga nisu spriječile da se od lipnja 1991. kao maloljetni dragovoljac uključi u obranu Hrvatske. Budući ministar prošao je brojna ratišta kao pripadnik Zbora narodne garde, 106 i 130 brigade, pripadnik specijalne policije MUP-a, Vojne policije i 3. Gardijske brigade. Nositelj je vojnih odlikovanja Republike Hrvatske, Spomenice Domovinskog rata i odlikovanja za sudjelovanje u vojno-redarstvenoj akciji Bljesak.


Foto: Privatna arhiva/Dalmatinski portal

“Srbi su bili sigurni da sam njihov vojnik”

Njegova politička “drskost” koju povremeno pokazuje i prema samom premijeru mnogima je bila neobjašnjiva, no izlistavanjem ratnog puta i analizom Anušićevih vojnih akcija – jasno je da se radi o hrabrom čovjeku koji je svoju “drskost” tesao još kao klinac na prvoj crti.

“U napadu na farmu Orlovnjak su nas opkolili, ušli su s tri strane, nekako sam uspio izaći iz obruča i našao se pred tenkom. Mislio sam da se radi o našima, a Srbi su bili sigurni da sam ja njihov vojnik. Počeo sam komunicirati s tenkistom, vikao sam da se vrati nazad jer nema više nikoga, a on je razumio da se vrati jer ima još, kako su nas zvali, ustaša. Povukao se, a ja sam se vratio u kukuruze. Bili smo 12 sati u okruženju, na desetak metara od neprijatelja. Mnogi su tu stradali, samo nas 11 se izvuklo, ja sam izašao zadnji. Ni danas ne postoji logično objašnjenje kako sam preživio.” kazao je Anušić za Dalamtinski portal.

Foto: Privatna arhiva/Dalmatinski portal

Otišao do neprijatelja i zarobio pušku

Nisu ga prepoznali, kaže, zbog JNA šljema s malim hrvatskim grbom na glavi i automatskom puškom koju je zarobio od njih.

A to kako je došao do neprijateljske puške – posebna je priča:

“Vojarna Lug je bila jedno od najvećih vojnih skladišta u Jugoslaviji, a kako je bila u našem okruženju i odsječene struje i vode, 55 vojnika je odlučio napustiti objekt. Usred noći su krenuli kroz šumu i nabasali na nas 14 koji smo držali položaj. Došli su nam s leđa i bili naoružani do zuba – imali su puške, bombe, zolje… Počelo je ‘rokanje’, a onda je naš Sinković blefirao i u jednom trenutku im rekao da će svi izginuti jer se nalaze u minskom polju. Njihov ‘komandir’ je rekao da će se predati, ali da netko od nas priđe. Nije bilo svejedno. Otišli smo zapovjednik, jedan dečko i ja. I tako mi je predana puška.”

Novi ministar obrane je Ivan Anušić
“Ne znam kako sam preživio”

Na pitanje bi li svoga 21-godišnjeg sina pustio u rat, Anušić je bio jasan:

“Ne bih mu dozvolio da pobjegne iz Hrvatske, ali da ide na prvu crtu onako kako sam ja išao, sigurno mu ne bih dao! Mene je Bog spasio, nemam racionalnijeg objašnjenja, jer sam u svakom trenutku nekako znao što trebam napraviti kako bih izvukao živu glavu, neka intuicija me vodila i preživio sam situacije u kojima su skoro svi oko mene izginuli. Dakle, moj odgovor bi mu bio da treba proći dobru vojnu obuku prije odlaska na ratište. Danas smiješno zvuči ovo što ću vam reći: zadužio sam M48 pušku, nosio je 15-20 dana, a ona uopće nije imala udarnu iglu, bila je neispravna. U ruci sam zapravo nosio štap i da mi kolega nije rekao da je isprobam, saznao bih kada bi već bilo kasno”, kazao je za ovaj medij.

Autor:Dnevno.hr/S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.