NIJE DAO HELIKOPTER ZA SPAS GORDANA LEDERERA! ‘Vratio bih se u Hrvatsku, ali me strah’

Autor: S.V.

Umirovljeni general-pukovnik JNA Andrija Rašeta danas ima 87 godina i uživa u dubokoj starosti. Od konca Domovinskog rata živi u Beogradu, a u jednom od posljednjih intervjua izjavio je kako “osjeća nostalgiju” te kako bi se kao čovjek rođen u Donjem Lapcu “rado vratio u Hrvatsku”.

Ipak, male su šanse da će Rašeta to i učiniti. Što zbog starosti, što zbog počinjenih zločina JNA, što zbog činjenice da Gordan Lederer koji je preminuo djelomično i njegovom krivnjom – nikada neće doživjeti Rašetine godine.

HRT-ov fotoreporter i snimatelj poginuo je 10. kolovoza 1991. godine kod Hrvatske Kostajnice nakon što je teško ranjen od snajperskog metka. Odmah nakon ranjavanja, uslijedila je panična borba za njegov život i poziv koji je Antun Vrdoljak uputio Andriji Rašeti moleći ga da ustupi vojni helikopter kojim bi se ranjeni Lederer prevezao u bolnicu. Međutim, Rašeta je to odbio, iako je taj podatak odlučno negirao.

Foto: Anto Magzan/PIXSELL

Negira krivnju i pati za Hrvatskom

“Pitajte Antuna Vrdoljaka za to! On i dandanas živi. Ja sam razgovarao telefonski s gospodinom Vrdoljakom nakon ranjavanja Lederera. Vrdoljak mi je rekao da hitno trebaju helikopter da prebace ranjenog snimatelja do bolnice. Rekao sam mu da nema problema, ali neka mi garantira da neće biti pucano na taj helikopter kada bude prelijetao iznad teritorija pod kontrolom HV-a. Na to mi je Vrdoljak odgovorio da on ne može dati nikakvu garanciju. Tada su ga odlučili prebaciti preko Sunje gdje im je putem i preminuo”, kazao je prije više godina za Večernji list.

Tada je otkrio i da se silno želi vratiti u Hrvatsku, no kako se pomirio sa tim da više nikada neće vidjeti rodno mjesto jer ga je “strah”.

“Život je važniji od nostalgije. Strah je veći! Iskreno vam kažem da se bojim vratiti jer velike su šanse da me netko prebije ili ubije. Meni to ne treba. Radije ću ostatak života boraviti u Beogradu nego da mi netko zbog emocija oduzme život”, kazao je umirovljeni general – pukovnik Andrija Rašeta.
Autor:S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.