Wikipedija

NEZAMISLIVA ZVJERSTVA: Evo popisa optuženih za stravičan zločin iz ’91., neki su abolirani

Autor: Snježana Vučković

Županijski sud u Zagrebu ovih je dana potvrdio optužnicu tamošnjeg državnog odvjetništva protiv 14-orice pobunjenih Srba s daruvarskog područja tereti za ratne zločine protiv civilnog stanovništva, donosi Bjelovar.live.

Na originalnoj verziji optužnice našla su se imena ukupno 18 osoba, no četiri imena u međuvremenu su ”skinuta” s popisa jer su te osobe svojevremeno abolirane Zakonom o općem oprostu iz 1996. godine. Nažalost po pravdu, osobe koje su se na koncu našle na optužnici već su dugi niz godine nedostupne hrvatskom pravosuđu pa je pitanje hoće li ikada biti izvedene pred lice pravde.

Iživljavanje nad zarobljenicima 

Optužene se tereti da su od kolovoza do prosinca 1991. godine tijekom ratnih operacija protiv Republike Hrvatske, na privremeno okupiranom daruvarskom području, kao pripadnici nelegalne formacije Teritorijalne obrane i Milicije SAO Zapadne Slavonije radili razna zvjerstva na štetu civila. Svakodnevno su provodili policijska i vojna privođenja, zatvarali su i batinali civile, držali ih kao taoce i uništavali im imovinu, odvodili u zatvor u Đulovac (tada Miokovićevo) gdje su im nanosili teške ozljede, ranjavali ih ili ubijali hladnim i vatrenim oružjem.

Ubijeni u svojim kućama 

Tako je, primjerice, 27. rujna 1991. godine grupa naoružanih terorista u Koreničanima uhvatila Vladu Paljevića, Ivana Goluba i Pavla Tršeka te zatočila u zatvor u Đulovcu. Bili su slani na prinudni rad i više se nikad nisu vratili kućama. Ista sudbina zadesila je Stjepana Gelenčira iz Velikog Miletinca, dok su 19. studenog u Vukoviju ispred kuće ubili Miju Novakovića, Ivku Novaković i Šteficu Kopriva, a tijekom istog mjeseca Ivku i Milenka Fabijanec. Dvanaestog prosinca u tadašnjem Miokovićevom (Đulovac) grupa naoružanih terorista iz vatrenog oružja je usmrtila Anđu i Jakova Bijelić, Jagu Pršu, Anu i Alfreda Sautnera, Jelku Asak, Ankicu Smilčić i Nikolu Bosanca. Dva dana kasnije, 14. prosinca, grupa naoružanih terorista u Dobroj kući je ubila Savku Bogdanović i Miru Paripović. Ujedno, često su paljena i minirana cijela imanja, oduzimana imovina…

Prerezali mu vrat




Oni koji su imali sreće, vidljivo je iz optužnice, preživjeli su torturu u zatvoru u Đulovcu pa bi potpuno ”razbijeni” od batina bili razmjenjivani za druge osobe. Oni koji nisu bili te sreće, još su brutalnije mučeni zbog čega su neki odmah i podlegli ozljedama.

Tako se, primjerice, oba okrivljena Rekića terete da su s grupom naoružanih terorista opkolili kuće u Velikom Miletincu i otvorili vatru iz automatskog oružja pri čemu su ubijeni Ivan Geler, Pero Matijević i Marica Perišić, dok je Ivan Geler pet dana mučen u zatvoru pri čemu je tučen, gažen, čupani su mu zubi i rezana koža po rukama.

Jedan od aboliranih se teretio da je sa skupinom neidentificiranih i naoružanih osoba posjetio kuću Franje Žmegača gdje su mu na dvorištu prerezali vrat i zapalili kuću. Još mnogi nevini civili su zarobljeni, mučeni, ranjavani ili ubijani na kućnom pragu, a oni koji su nekuda odvedeni nikada se nisu vratili kući.




Popis optuženih:

1.okrivljeni: Ljuban Amidžić (Daruvar), tadašnji predsjednik Izvršnog vijeća Skupštine,
3.okrivljeni: Željko Bosanac (Veliki Bastaji), predsjednik SDS-a u Velikim Bastajima i organizator oružane pobune,
5.okrivljeni: Vlado Gatarić (Laktaši), zamjenik komandira čete oružanih formacija u Batinjanima i organizator oružane pobune,
6.okrivljeni: Tomo Legen (Grubišno Polje), komandant II. bataljuna Teritorijalne obrane ”SAO” Zapadna Slavonija i organizator oružane pobune,
8.okrivljeni: Milan Mirkajlović, organizator i aktivni sudionik oružane pobune u Đulovcu,
9.okrivljeni: Milan Šarčević, član štaba ”SAO Zapadna Slavonija” (Daruvar),
10.okrivljeni: Dmitar Žarković, pomoćnik komandanta za pozadinu (Daruvar),
11.okrivljeni: Darko Crnobrnja (Đulovac).
13.okrivljeni: Milan Rekić (Bastajski Brđani),
14.okrivljeni Stevo Rekić (Daruvar),
15.okrivljeni Milan Šopalović (Stara Pazova),
16.okrivljeni Milorad Žestić (Đulovac),
17.okrivljeni Ranko Žarković (Donji Borki),
18.Nedeljko Kosanović (Slatina).

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.