Foto: Screenshot

NEVIĐENO LICEMJERJE JNA! Ovako su se ponašali u okupiranoj Mokošici

Autor: S.V.

Predstavljajući se kao humana vojska koja skrbi o područjima koja je “oslobodila”, JNA je na današnji dan okupirala  Staru i Novu Mokošicu, pljačkajući i terorizirajući lokalno stanovništvo. Pritom su u okupiranoj Mokošici organizirali farsične mirovne pregovore i pred kamerama dijelila humanitarnu pomoć, a istovremeno su njezine snage nastavile s prodorom.

Branitelji Sustjepana prozreli su jeftini trik i nanijeli velike gubitke napadaču, nakon čega su se crnogorski rezervisti apsurdno okomili na promatrače Europske zajednice oštro se žaleći na hrvatsku stranu koju su optužili da krši primirje.

Zbog velikih žrtava i upletanja međunarodne zajednice, JNA je krajem studenog planirala poput Mokošice, osvojiti Dubrovnik mirovnim pregovorima, nudeći uvjete koji su zapravo trebali biti potpisivanje kapitulacije. Strani diplomati nisu shvaćali tu vrstu podvale, no zapovjedništvo grada jest, stoga su agresori uskoro opet morali napasti svim silama, što je značilo da  su Dubrovnik čekali najteži trenuci.

Pad Mokošice i rušenje Masleničkog mosta

Također, tijekom okupacije Ravnih kotara i napredovanja JNA prema Zadru, 21. studenog srušen je stari Maslenički most.

Dugo nakon rata kružile su razne interpretacije o tome tko je srušio most, od kojih je najpoznatija ona o udaru groma koji je aktivirao 600 tona postavljenog eksploziva. Naprotiv, most je srušila Hrvatska vojska nakon serije napada koji su kulminirali nezapamćenim ratnim zločinima nad civilima u Škabrnji i Nadinu.

Stoga, iako je most bio ključna spojnica na Jadranskoj magistrali između sjeverne i srednje Dalmacije, branitelji su bili prisiljeni rušenjem Masleničkog mosta zaustaviti prodor JNA prema Zadru.

Autor:S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.