Foto: Facebook

Nepozvani vojnici HV-a ušli u kuću obitelji u Cerni i smaknuli ih: ‘Ubiti djecu je više od zločina’

Autor: Dnevno.hr

Od svirepog i podmuklog ubojstva obitelji Olujić iz Cerne prošle su 32 godine, a danas su Nikola Kajkić kao županijski vijećnik, načelnik općine Cerna Josip Štorek, predsjednik Udruge maloljetnih dragovoljaca DR, Milenko Bilić općinski vijećnik u Općini Cerna, odali počast i upalili svijeću i pomolili se za ovu nevinu obitelj, kao i sve žrtve iz Domovinskog rata.

U svojoj objavi na Facebooku Nikola Kajkić je napisao: “Ovo je nažalost manji dio lošije strane naše novije povijesti, od koje ne treba bježati, naprotiv o njoj treba govoriti, ova pokojna obitelj je za loše i izmanipulirane ljude u odori naših obrambenih snaga bila nažalost manje vrijedna, a ti loši ljudi su pokazali da su bez morala i časti.. i ne zaslužuju da ih zovemo ljudima.

Treba podsjetiti da je dana 17. veljače 1992 godine, pet pripadnika pridodane postrojbi HV-a, ničim izazvani, u mjestu Cerna, nepozvani došli u obiteljsku kuću i ubili su članove obitelji Olujić,  Radomira (37) i Anicu (36) (otac i majka), te djecu Milenu (12), Marka (14), (napomene radi otac je bio srpske a majka hrvatske nacionalnosti, djeca su išla na vjeronauk, a sin je često nosio gardijsku kapu s hrvatskim grbom),

Foto: Facebook

Tek 2005. godine zločin procesuiran

Otac Radomir je 1991. svoj karabin s optikom prije odlaska na teren u Bogdanovac u rujnu 1991. predao dobrovoljno Šimi Karlušiću, hrvatskom policajcu, uz riječi: ‘Tebi će tamo to trebati više nego meni’…. Ovaj zločin je tek 2005. procesuiran i tada su pronađeni počinitelji, dok su 2008. osuđeni na kazne zatvora od 7-20 godina.

Općina Cerna je na moj i prijedlog Damira Besednika prihvatila inicijativu i u mjestu Cerna će do sljedeće obljetnice 2025. biti izgrađen spomenik ovoj nesretnoj obitelji. Povlačeći paralelu s ovim zločinom, smatram bitnim napomenuti da primjerice mi o ovom zlu govorimo i osuđujemo ga!

Foto: Facebook

Dok primjerice načelnik Općine Borovo selo kao i mještani Borova sela nikada nisu i neće osuditi zlo četničkog masakra i ubojstva Martine Stefančić (4), bake Bernardica (54), te teško ranjavanje Željka Stefančića (30) u njihovoj obiteljskoj kući u Borovo selu, 20/21.03.1992, (samo mjesec dana nakon ubojstva obitelji Olujić), a kojeg su počinili sami mještani Borova sela (pripadnici paravojnih četničkih formacija TO Borovo selo), za razliku od zla u Cerni koje nisu počinili mještani ali ipak su pristali napraviti spomenik, dok načelnik i vijećnici iz Borova sela ne žele odati počast obitelji Stefančić. Neka im je pokoj vječni”.

Netko je snimio kako su Srbi u Vukovaru živjeli nakon pada, pitanje je je li to uopće bio životAutor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.