Foto: Facebook

Nema spomenika za ubijenu hrvatsku djevojčicu: ‘Svaka žrtva rata zaslužuje jednak pijetet’

Autor: Dnevno.hr/S.V.

U noći s 20. na 21. ožujka 1992., pripadnici srbijanske paravojske su u Borovu Selu hicima iz automatskog oružja ubili Martinu Štefančić, djevojčicu od četiri godine, zajedno s njezinom bakom.

Oko 3 sata ujutro, četiri naoružane osobe otvorile su rafalnu paljbu po prozoru dnevne sobe obitelji Štefančić, u Radničkoj ulici na broju 49, u Borovu Selu. U kući je bila malena Martina, baka Bernadica i Martinin stric Željko. Željka su teško ranili i pustili da iskrvari u mukama, a četverogodišnju Martinu i baku Bernadicu ubili na licu mjesta. Željko je nekim čudom ostao živ.

Suze Martinine majke Rozike, ne presušuju ni danas, 31 godinu nakon gnjusnog zločina. “Martina je bila moje prvo i jedino dijete… Biti pored njezina groba mi je jedina utjeha”, kazala nam je Rozika prilikom jednog razgovora.

Foto: Privatna arhiva

Ubijena je u pidžamici

Posebnu bol izaziva obdukcijski nalaz ubijene djevojčice. “Martina Štefančić, 4 godine, visoka 110 cm, Obučena u pidžamu… Kosa smeđa, dužine oko 20 centimetara. Dlan lijeve ruke se nalazi na prednjoj strani grudnog koša, a desni dlan ispod zatiljka. Zubni status: mliječni. Na desnoj strani grudnog koša i na prednjoj strani vrata ispod brade nalaze se ulazne strijelne rane, 4 na grudnom košu i 1 na vratu. Na leđima lijevo 3 izlazne strijelne rane.”

Nikola Kajkić još 2019. izašao je u javnost sa saznanjima o izvršiteljima ovoga zločina: “Sa 20. na 21. ožujka 1992. godine, u vremenu između 01-03.00 sati, pripadnici interventnog voda TO Borovo Selo, (kojima je komandirao izvjesni Radenko Alavanja), sa osobnim automobilom Renault 4, u kojem se prevozilo pet osoba, dovezlo se do kuće obitelji Štefančić u Borovu Selu (vozilo je bilo vlasništvo Bogdana Maksimovića), te su krvnički u obiteljskoj kući obitelji Štefančić s više prostrijelnih metaka iz automatske puške, prostrijelili malu Martinu, baku Bernardicu i njezinog sina”

Foto: Facebook

Ništa od spomenika ili ulice u spomen na Martinu

Nikola Kajkić je 07. ožujka 2023. godine, kao nezavisni županijski vijećnik u skupštini Vukovarsko-srijemske županije, Načelniku Općine i Općinskom vijeću Borova sela podnio prijedlog da se jedna ulica u Borovo selu imenuje nazivom Martine Štefančić, no to se do sada nije usvojilo. Štoviše, Kajkić nam kaže da je nedavno na jednoj sjednici ponovno potegao pitanje spomenika ili ulice koja bi se nazvala po pokojnoj Martini.

Foto: Privatna arhiva

“Župan Vukovarsko srijemske županije kazao mi je da svaka žrtva zaslužuje jednak pijetet, dok je dožupan koji dolazi iz redova SDSS-a samo šutio. Pa, nije mi drago podsjećati na srpsku ubijenu obitelj Zec koja ima spomen ploču, no smatram da nije u redu da ova djevojčica ne dobije ništa”.
Tijekom srbijanske agresije na Republiku Hrvatsku ubijeno je ukupno 402 djece, dok je 1260 ranjeno. Od ukupnog broja ranjene djece njih 86 doživotni su invalidi. Također, do kraja rata evidentirano je 35 nestale djece.
Autor:Dnevno.hr/S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.