Foto: Screenshot/yt

‘NEKI OD UBOJICA IŠLI SU SA MNOM U ŠKOLU’ Pokolj 10-člane obitelji u Medviđi: Pobili ih susjedi srpske nacionalnosti

Autor: Dnevno.hr/S.V.

Strašan pokolj dogodio se 9. veljače 1993. godine u selu Medviđa koje se nalazi u samom središtu Bukovice, između Benkovca i Obrovca. Kao osvetu za akciju “Maslenica” u kojoj su zabilježili strahovite gubitke i doživjeli poraz,  pripadnici lokalnih srpskih parapostrojbi masakrirali su deset članova obitelji Erstić.

Najstarija žrtva imala je 88, a najmlađa 18 godina. Erstići su bili apsolutno nedužni civili čiji je jedini krimen bio pripadnost hrvatskome narodu, a četnici su na njima iskalili svoj bijes i frustracije zbog nemoći da povrate izgubljene teritorije. Iako su počinitelji poznati imenom i prezimenom do danas za ovaj strašan zločin nitko nije odgovarao.

“Neki od ubojica išli su sa mnom u školu”

Prema svjedočenju bivšeg benkovačkog dogradonačelnika Mirka Erstića, kojem su ubijeni majka, otac i najbliža rodbina, ubojice su njegovi bivši susjedi, a neki od njih s njim su išli i u školu. Glavni egzekutor bio je tada 25-godišnji Božo Milanko koji živi u Novoj Pazovi, zatim tada 18-godišnji Bore Milanko koji živi u Batajnici kod Beograda, Živko Bogunović koji je u Novom Sadu, Siniša Bogunović koji boravi u inozemstvu te Petar Pupovac koji se ubio.

Jedan od preživjelih, Stanko Erstić, Hrvat iz Medviđe, kojeg su pripadnici tzv. krajinske milicije zatočili u Kninu 1991. godine, svjedočio pred Haškim tribunalom u procesu koji se vodio protiv Milana Martića i Slobodana Miloševića, optuženih za zločine protiv čovječnosti, kršenja zakona i običaja ratovanja.

U četničkom krvavom piru toga dana ubijeni su: ubijeni su Dujo Erstić (1937.), Jeka Erstić (1942.), Petar Erstić (1944.), Jeka Erstić (1947.), Ivan Erstić (1920.), Jeka Erstić (1929.), Stoja Erstić (1932.), Šimica Erstić (1905.), Stoja Erstić (1931.) i Mira Erstić (1975.).

Danas se u selu nalazi spomen-obilježje žrtvama u dvorištu župne crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije.
Tijekom Domovinskog rata u Medviđi je ubijeno još osam hrvatskih civila: Božo Demo (1910.), Ivan Mršić (1934.), Šime Serdarević (1912.), Ika Serdarević (1926.), Ivan Adžić (1959.), Marko Genda (1944.), Anka Pilipović (1936.) i Marko Šarić (1937.).

Autor:Dnevno.hr/S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.