fbpx
Foto: Mladen Čobanović

‘NEKA VAM HRVATSKI RATNICI BUDU UZOR!’: Kadeti bez daha slušali emotivne govore

Autor: S.V.

U vojarni “Petar Zrinski” u Zagrebu je danas održana svečanost dodjele prvog časničkog čina kadetima Hrvatskog vojnog učilišta „Dr. Franjo Tuđman“, a čin poručnice/poručnika primilo je 59 kadeta 14. i 15. naraštaja diplomskih i preddiplomskih sveučilišnih studijskih programa Vojno inženjerstvo i Vojno vođenje i upravljanje, od čega je 38 kadeta i 21 kadetkinja.

Osim  čina  poručnika  kadeti  su  primili  časnički  bodež,  rješenje  o  prijemu  u djelatnu vojnu službu i odluku o rasporedu u postrojbe Hrvatske vojske.

Emotivni govori kadetima

Svečanosti je nazočio izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske ministar obrane Mario Banožić, izaslanik predsjednika Republike Hrvatske i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga RH Dragan Lozančić, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i potpredsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj, zapovjednik Hrvatskog vojnog učilišta „Dr. Franjo Tuđman“ general-pukovnik Mate Pađen, rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras, rektorica Sveučilišta obrane i sigurnosti Ivana Čuković-Bagić i drugi uzvanici.


Izaslanik predsjednika Vlade RH ministar Banožić čestitao je kadetima na stečenim znanjima i završetku školovanja te naglasio kako su bili privilegirani osjetivši poziv prema služenju domovini.

“Želim da se i dalje razvijate kao što su to činili hrvatski branitelji s Hrvatskom vojskom. Dosta ih je još u sustavu i svoja znanja prenose na mlađe generacije. Imali ste priliku od njih čuti kako se razvijala Hrvatska vojska i svi oni vam trebaju biti poticaj za daljnji razvoj. Bit će velik izazov s tim hrvatskim ratnicima razvijati Hrvatsku vojsku za nove generacije. Neka nam oni budu uzor“, rekao je ministar Banožić.

Foto: Mladen Čobanović

 

Izaslanik predsjednika Republike Hrvatske i vrhovnog zapovjednika Hrvatske vojske Lozančić kadetima je poručio: “Vi ste budući vođe Hrvatske vojske. Ispred vas je neizvjesna budućnost, a država će dati sve od sebe da budete vrhunski obučeni i opremljeni kako biste bili spremni na misije koje ćete dobiti“.

Načelnik Glavnog stožera OSRH admiral Hranj istaknuo je kako dodjela prvih činova predstavlja velik uspjeh vojnog školstva i sveučilišne zajednice.

Kadetkinja: “Nadam se da ću ići u misije”

“Vojni poziv je složen i zahtijevan i pred vas stavlja brojne izazove. Nastavite se školovati i obučavati jer samo najbolji idu naprijed”, rekao je admiral Hranj.
Čestitavši kadetima u ime svih djelatnika HVU “Dr. Franjo Tuđman” uspješan završetak školovanja, general Pađen istaknuo je kako je dodjela prvih činova važna prekretnica u njihovom životu.

“Odabirom vojnog poziva odlučili ste se na služenje narodu i domovini. Radi se o časnom, izazovnom i zahtjevnom pozivu, a kao budući časnici morate biti sposobni donositi odluke i motivirati podređene”, poručio je kadetima general Pađen.

Kadetkinja Tea Trajković istaknula je kako, zajedno sa svojim kolegama, nakon dodjele prvog časničkog čina odlazi u novu postrojbu graditi vojnu karijeru. „Nadam se da ću se dalje obrazovati, ići u misije i stjecati nova iskustva“, rekla je kadetkinja Trajković.
Kadet Antonio Halužan rekao je kako se na vojni studij odlučio jer on spaja njegove interese – vojsku, sport i politologiju. „Nadam se da ću dalje stjecati internacionalno iskustvo odlaskom u misiju te dalje napredovati u vojnoj hijerarhiji“, rekao je kadet Halužan.

Autor:S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.