‘NEKA IDE U LOV NA VEPROVE’ Legendarnog pilota iz Domovinskog rata nisu zvali na važnu obljetnicu: ‘Mislim da je bolje da nisam pozvan’

Autor: Dnevno.hr/A.F.

Ministarstvo obrane je u nedjelju poslalo priopćenje za obilježavanje 30. obljetnice preleta MIG-om pukovnika Ivice Ivandića. Naime, 15. svibnja 1992. godine Ivandić i Ivan Selak MIG-ovima su prebjegli u Hrvatsku. Ivandić je sletio na Resnik, a Selak na Pleso. Zrakoplovi su nazvani Osvetnik Vukovara i Osvetnik Dubrovnika te su postali dio prve lovačke eskadrile HRZ-a. Međutim, na obilježavanje obljetnice iz MORH-a nisu zvali Selaka. Tvrde da su željeli dati obol pukovniku Ivici Ivandiću čiji prelet do sada nije obilježen postavljanjem MIG-a.

“Otkrivanjem eksponata MiG-a 21 u vojarni „Knez Trpimir“ pored aerodroma Split, Oružane snage, odnosno Hrvatsko ratno zrakoplovstvo željelo je dati obol pukovniku Ivici Ivandiću koji je preletio s aerodroma Ponikve pokraj Užica u Srbiji na aerodrom Split. Naime, pukovnik Ivandić jedini je od pilota koji su za vrijeme Domovinskog rata preletjeli u Hrvatsku, čiji prelet još nije obilježen postavljanjem eksponata MiG-a”.

“U spomen na prelete drugih pilota već su postavljeni eksponati: MiG kojim se obilježava prelet brigadira Ivana Selaka postavljen je na ulazu u vojarnu „Pukovnik Marko Živković“ na Plesu. MiG kojim se obilježava prelet pukovnika Danijela Borovića postavljen je na ulazu u vojarnu “Hrvatski branitelji Istre” u Puli. MiG u spomen na prelet stožernog brigadira Rudolfa Perešina postavljen je u Gornjoj Stubici”.

‘Lažu kao i sve što inače govore’

“Ideja o postavljanju aviona koji je podsjetnik na prelet pukovnika Ivandića u planovima je više od dvije godine, avion je u međuvremenu uređen za postavljanje. HRZ je organizirao događaj, a s obzirom na to da je riječ o eksponatu u čast pukovniku Ivandiću, sam događaj zamislili su kao obilježavanje preleta s aerodroma Ponikve pokraj Užica u Srbiji na aerodrom Split koji je u neposrednoj blizini vojarne “Knez Trpimir” u Divuljama. Nitko time ne umanjuje povijesne činjenice niti zasluge brigadira Ivana Selaka i njegov značaj u Domovinskom ratu”, priopćili su iz MORH-a.

Selak smatra da lažu. “Nemam pojma koji je razlog, ali mislim da je bolje da nisam pozvan. Jer onaj koji poziva, za mene bi bilo sramota biti u njegovom društvu. Lažu kao i sve što inače govore – lažu”, rekao je Selak za Novu TV. Na pitanje misli li da se razlozi nepozivanja kriju u kritikama koje često upućuje ministru Mariju Banožiću, odgovara: “Kritika tipa njušenje bombe i dugoročne i kratkoročne rakete, avion koji ne može letjeti noću. Jesu li to kritike? Ili istina?”, pita se Selak koji bi ministru poručio da ide u lov na veprove, da se ostavi Ministarstva.

Autor:Dnevno.hr/A.F.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.