‘Političari nas više ne spominju, ali naša priča nije završila!’

Autor: Snježana VUČKOVIĆ/ 7Dnevno/ 11. prosinca, 2015

Idemo dalje! Šator možda odlazi, ali ne i naša želja za boljom i pravednijom Hrvatskom u kojoj bi svi građani trebali lagodnije živjeti. Vidimo da politika nema rješenje, stoga preuzimamo inicijativu, ističe Vučemilović

Ilija Vučemilović , bivši predsjednik Zbora veterana gardijskih postrojbi i jedan od pokretača prosvjeda branitelja u Savskoj 66, komentirao je “sklapanje” i odlazak šatora:
“Prije svega želim kazati kako se ‘šator’ morao dogoditi. To je bio vapaj branitelja koji su željeli ukazati na na sve lošiju sliku njihovih života, ali i ostalih sugrađana. No, situacija se zarotirala u krivom smjeru, pa sam ja sa šatorom završio priču 5. prosinca 2014.” – rekao nam je Vučemilović, ime koje među braniteljima uživa veliki ugled.
Za Iliju Vučemilovića njegovi suborci i prijatelji kažu kako je riječ o iznimnom domoljubu, velikom vojniku, ali i o vrlo dosljednoj osobi koja “ne pada na slatkorječivost i obećanja”.

“Mi smo zbog Savske 66 tu gdje jesmo. Imali smo priliku, no politika se umiješala, a neki su to dopustili. No, ne bih se vraćao na to, iako je riječ o situaciji u kojoj su branitelji iskorišteni po tko zna koji put. Na ‘šator’ gledam kao na početak jedne dobre priče koja je u jednom trenutku ‘skrenula s puta’, ali je bitno da se otvorila. Odgovorno tvrdim, ta naša priča još nije završila” – rekao je Ilija Vučemilović i objasnio što pod tim misli:
“Idemo dalje! Šator možda odlazi, ali ne i naša želja za boljom i pravednijom Hrvatskom u kojoj bi svi građani trebali lagodnije živjeti. Neke ideje o nastavku našeg djelovanja već postoje i o njima će te doznati ovih dana. Vidimo da politika nema rješenje a braniteljski redovi u sebi kriju mnoštvo spremnih i dosljednih domoljuba da učine ono što političke elite nisu shvatile ili željele. Stoga, preuzimamo inicijativu…”

Vučemilović se slaže kako u politici imamo one kojima do branitelja nije stalo i one koji po potrebi glume da im je stalo: “To je jasno! Evo, odlično smo poslužili prije izbora, a tko nas se dotakao sad u pregovorima? Nitko, niti jednom riječju! Niti u jednoj reformi nas nema! Osobno sam potpuno razočaran… Volio bih da i ostali shvate ono što sam ja shvatio ubrzo nakon početka prosvjeda, a to je da smo mi branitelji postali izvrstan instrument za realizaciju nečijih viših, osobnih ciljeva i da tome moramo stati na kraj. Ne smijemo služiti ‘pravim domoljubima s rukom na srcu’. Trebamo preuzeti inicijativu i napraviti ozbiljno preslagivanje. Politici smo poslužili i ona nas je, kao što vidite, po tko zna koji put odbacila. Ne budemo li sada nešto napravili za sebe – nestat će nas” – upozorava Vučemilović.
Ilija prekid prosvjeda u Savskoj ne smatra porazom branitelja, dapače. Motiviran je za još jači angažman svoje populacije, ali na nešto drukčiji način. Najavljuje “preslagivanje”, za početak u vlastitim redovima, kao i neophodnost odricanja za koje tvrdi kako će se “oni, branitelji, prvi odricati”.

Po kojem modelu će Vučemilović djelovati doznat će se za koji dan. U jedno je siguran, neće se oslanjati na nijednu političku opciju a, kako sam tvrdi, takvih kao on u braniteljskim redovima je puno i na njih računa.

Autor:Snježana VUČKOVIĆ/ 7Dnevno/ 11. prosinca, 2015
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.