Hrvatska tehnička enciklopedija

‘NEĆU PUCATI NA HRVATE’: Na današnji dan Perešin je potpuno šokirao JNA

Autor: Snježana Vučković

U povodu 30. obljetnice preleta Rudolfa Perešina borbenim avionom MiG-21 iz JNA u Austriju premijer Andrej Plenković sastao se sa Ljerkom Perešin, suprugom legendarnog pilota koji je svoj ludo hrabri prelet izveo na današnji dan.

Perešin je bio prvi pilot koji je iz JNA svojim MIG-om preletio na hrvatski teritorij, iako je znao koliko riskira.

Preletom šokirao JNA

Hrvati  koje je Domovinski rat zatekao u JNA stalno su bili pod nadzorom zbog straha od bijega, a osobito su nadzirali pilote. Taj rizik ipak nije spriječio Perešina u naumu, pa je tako  25. listopada 1991., trebao u svom MiG-u 21 nadzirati povlačenje JNA iz Slovenije. No, Rudolf Perešin uputio se prema austrijskoj granici, prošao ju otprilike kod Bleiburga i spustio se na aerodrom pokraj Klagenfurta.

Foto: Wikipedija

Tim svojim domoljubnim činom nanio je težak moralni i politički udarac agresorskoj vojsci i njezinu zrakoplovstvu, a građanima Hrvatske neizmjeran ponos, prkos i rast nacionalnog naboja i svijesti u najkritičnijim ratnim danima. Kada je sletio, prisutnim novinarima izjavio je: “Ja sam Hrvat, ne mogu i neću pucati na Hrvate!” Četiri dana kasnije vratio se u Hrvatsku, gdje je pristupio Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu… Njegov uspješni prelet bio je vjetar u leđa trojici hrvatskih pilota Danijelu Boroviću, Ivanu Selaku i Ivici Ivandiću koji su naknadno učinili isto.

Poginuo u Bljesku

Nakon tog pothvata, Rudolf Perešin i njegova prva lovačka eskadrila u svim akcijama i operacijama HV-a. Tako je bilo i 2. svibnja 1995. godine, kada je drugog dana “Bljeska” njegov MiG, izvršavajući borbenu zadaću kod Stare Gradiške, pogođen zrnima neprijateljskih protuavionskih topova. Perešin na iznimno maloj visini i u nesigurnom nagibu, avion napušta katapultiranjem i prizemljuje se na neprijateljskom teritoriju.

Posmrtni ostaci su vraćeni 4. kolovoza 1997. godine, a 15. rujna 1997. godine je pokopan u na Mirogojskom groblju.

Letjelica kojom je preletio iz JNA u Austriju, vraćena je u Hrvatsku i 2019. godine je izložena ispred zgrade ministarstva obrane RH u Zagrebu. Trenutno je smješten u 91. krilu Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u vojarni “Pukovnik Marko Živković” na Plesu
Autor:Snježana Vučković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.