fbpx
Robert Fajt / CROPIX

NE ŽELE BISTU GENERALA STIPETIĆA! ‘Ovdje mu nije mjesto’, branitelji dižu glas: ‘Bistu nemaju ni naši heroji’

Autor: Dnevno.hr/S.V.

Odbor za hrvatske branitelje i članove njihovih obitelji Grada Bjelovara održao je vrlo sastanak na kojem se raspravljalo o spomen-području za poginule i stradale na Barutani 1991. godine, kao i o Društvu za očuvanje hrvatske vojne tradicije koje njome upravlja.

Više ne uživaju povjerenje branitelja

Naime, donosi Bjelovar.live, ideja Društva za očuvanje hrvatske vojne da u Muzeju Operativne zone izloži bistu hrvatskog generala Petra Stipetića – nije naišla na blagoslov, a po svemu izrečenom, ovo Društvo iz više razloga od danas ne uživa povjerenje tamošnjih braniteljskih udruga. Iako su članovi Odbora za branitelje na današnjem sastanku nekoliko puta naglasili kako se “uopće ne radi o generalu Stipetiću, već općenito o samovoljnom načinu rada Društva za očuvanje hrvatske vojne tradicije”, zaključci ovoga skupa ostavili su “gorak okus u ustima”.

Inicijativu da se Društvu za očuvanje hrvatske vojne tradicije ne produži ugovor podržala je Udruga Prvi hrvatski redarstvenik, Udruga hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a, Koordinacija Udruga proizašlih iz Domovinskog rata, predstavnik Protudiverzantske čete HV-a Bjelovar, A satnija 105. bjelovarske brigade, Udruga specijalne jedinice Omege, Veterani i dragovoljci Domovinskog rata…


Predsjednik Odbor za hrvatske branitelje i članove njihovih obitelji Grada Bjelovara, Igor Crnomarić, u podugačkom je izlaganju detaljno objasnio kakvi su se događaji odvijali prethodnih dana:

Foto: Bjelovar.live

Zaključak: Stipetiću nije mjesto na Barutani

“Priča oko biste generala Stipetića odvijala se nenajavljeno prema Gradu, Gradskom vijeću, Odboru za hrvatske branitelje te udrugama proizašlim iz Domovinskog rata, pa je veliki broj branitelja i udruga reagirao prema nama i mogu reći čak od nekih pomalo i grubo misleći da smo i mi sudjelovali u cijelom tom postupku”, rekao je Crnomarić.

Žurno su, kaže, sazvali sastanak sa udrugama proizašlim iz Domovinskog rata na kojem su jednoglasno zaključili da bisti generala Stipetića nije mjesto na Barutani:

“Tamo nisu ni biste branitelja koji su tamo položili svoje živote. Važno je istaknuti da Spomen područje Barutana nije samo to, nego je i groblje poginulih heroja koji su toliko stradali da im posmrtni ostaci nikada nisu nađeni. Kada vam se jave obitelji upravo tih heroja da se na Barutani događa nešto što ih smeta – onda je vrijeme da se reagira, što je Odbor i učinio.”

“Nije istina da iskorištavamo obitelji poginulih”

Crnomarić je istakao kako nije istina da je bilo tko je bio na tom Odboru govorio išta kontra generala Stipetića te da su svjesni njegovih zasluga iz Domovinskog rata:

“Pokušaj da se prikaže kako Odbor koristi obitelji poginulih u političke ili bilo koje svrhe je neistinit i jadan, čak i izrazito bezobrazan. Udruga roditelja na svojoj skupštini dala je podršku Odboru i predsjedniku Odbora, a rečenica ‘’General nije iz Bjelovara“ koju je izgovorio, zapravo je prenesena misao upravo obitelji poginulih s Barutane. Smisao izrečenog je da biste nemaju ni bjelovarski heroji, odnosno ako je jednoj bisti mjesto na Barutani, onda bi to bile biste poginulih vitezova s Barutane.
 

Autor:Dnevno.hr/S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.